Na svijetu bi moglo ostati samo 5 ili 6 valuta

0

U svijetu postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao spasti na pet ili šest u narednih 20 godina, rekao je brazilski ministar ekonomije na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Evropske države su prije 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući, primjerice, ljudima iz Francuske da putuju u Njemačku bez potrebe za promjenom gotovine.

To bi se moglo ponoviti u drugim dijelovima svijeta u budućnosti, pod uslovom da se politički ili ekonomski usklade, rekao je Paulo Guedes, brazilski ministar ekonomije.

– Ako uzmete u obzir političku dimenziju i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet, šest valuta – rekao je on.

U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutnom – što znači da njegova vrijednost raste u vrijeme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne su zemlje odlučile vezati svoju valutu za američki dolar.

Međutim, u vrijeme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo naštetiti tim zemljama.

Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi pomoći tim ekonomijama da smanje svoju ovisnost o američkom dolaru.

Postojala bi jedna kontinentalna valuta – euro, druga “kontinentalna valuta”, područje kojim dominira dolar, a Kina bi imala svoju valutu kojoj bi također gravitirale neke zemlje.