Na pomolu investicijski projekti Vlade TK i Razvojne banke FBiH 

0

Iskorištavanje potencijala Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje razvojnih projekata u Tuzlanskom kantonu bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, ministra finansija TK Suada Mustajbašića i pomoćnice ministra privrede za razvoj Erne Kusturice sa direktorom tuzlanske poslovnice Razvojne banke FBiH Semirom Fejzićem.

Ovom prilikom direktor Fejzić je prezentirao kreditne linije koje nudi Razvojna banka i potencijale tih kreditnih linija.

Iako se radi o zanimljivoj ponudi i širokom spektru mogućnosti, premijer Halilagić je iskazao potrebu Kantona za ukupno oko 15 miliona KM, što bi bilo podijeljeno na dva segmenta.

„Mi ćemo razmotriti mogućnosti i utvrditi prioritete. Prije svega imamo potrebu za investicijskim djelovanjem u dva pravca, jedan su kapitalni projekti i infrastrukturne investicije u Kantonu, a drugi projekat bi moga biti usmjeren ka privredi, odnosno podršci razvoju poljoprivrede. Ono što će biti ideja vodilja, to je ekspoze premijera i ciljevi koji su u tom dokumentu precizirani”, kazao je premijer Halilagić ističući da Tuzlanski kanton do sada nije bio korisnik kredita kod Razvojne banke FBiH.

„Kada su u pitanju kapitalne investicije i ta vrsta projekata, mi bismo mogli odmah poslati našu aplikaciju, jer tu već imamo određene prioritete koje smo definirali za ovaj mandatni period. Kada je u pitanju podrška privredi, odnosno poljoprivredi, tu ćemo formirati jedno radno tijelo koje će, uz predstavnike Vlade TK, uključivati i predstavnike privrednika, poljoprivrednika, poslodavaca, obrtnika, te sa njima sagledati potrebe, a u skladu s njima i najbolji kreditni aranžman za ispunjenje tih potreba. Smatramo da je komunikacija sa predstavnicima privrede, poljoprivrede i uopšte korisnicima te linije, najbolji način da kvalitetno odgovorimo na njihove potrebe”, zaključio je premijer Halilagić.

Hasan Hasić novi član Uprave ASA Banke