Na oglas za prodaju Komercijalne banke javilo se 14 kompanija

0

Na oglas koji je Srbija raspisala za izbor finansijskog savjetnika za prodaju državnog udjela u Komercijalnoj banci prijavilo se 14 kompanija, saznaje eKapija u Ministarstvu finansija.

Rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti istekao je 12. novembra, a kako je rečeno za ovaj portal, u narednim danima će kompanijama koje su ušle u uži izbor biti dostavljen zahtjev za podnošenje ponuda.

– Očekuje se da izbor savjetnika bude okončan i da ugovor o konsultantskim uslugama bude potpisan do kraja godine – navode u ministarstvu i dodaju da se očekuje da javni poziv za privatizaciju bude objavljen do kraja juna, a da se transakcija završi do kraja naredne godine.

Poziv za finansijskog savjetnika je Ministarstvo finansija sredinom oktobra uputilo vodećim međunarodnim firmama koje, kako je navedeno, imaju značajno iskustvo u privatizaciji banaka i raspolažu timom iskusnih eksperata.

Država u Komercijalnoj banci ima udio od 41,74%, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 24,43%, IFC 10,15% akcija, njemački DEG fond 4,6%, a švedski Svedfond 2,3% udjela.

Planovi za prodaju Komercijalne banke postali su aktuelni još 2006. godine, poslije prve dokapitalizacije banke od strane EBRD, a prije tri godine za privatizacionog savjetnika Komercijalne banke na tenderu je izabrana investiciona kuća Nomura International.