Na Menhetnu niče neboder postavljen naopako

0

U Americi je predstavljen projekat koji je još u ranoj fazi razvoja ali je već sa malo dostupnih informacija dospio u žižu javnosti.

Naime, najavljeno je da će neboder planiran za Njujork, tačnije zapadnu stranu Menhetna, biti jedna od najviših zgrada zapadne hemisfere.

Predviđanja su da će se nalaziti samo blok dalje od mega projekta Hudson Yards i High Linea. “Affirmation Tower” će biti upečatljivog konzolnog dizajna i udizat će se na visini od 506 metara, prenosi portal Građevinarstvo.

Renderi pokazuju da će izgledati kao standardna kula okrenuta naopako. Projekat je uradila firma gansko-britanskog arhitekte ser Davida Adjajea.

Neboder će se sastojati od niza blokova naslaganih jedan na drugi, stvarajući stepenasti profil koji izgleda kao da se širi kako se uzdiže. Visina će biti u srazmjeri pet prema jedan u odnosu na osnovu, pri čemu je svaki naredni nivo veći od prethodnog. Blokovi će biti tako poređani da će se na dnu nalaziti najmanji i kako se ide ka vrhu sve veći.

U okviru nebodera će se nalaziti poslovni prostor, dva hotela, sjedište NAACP-a, platforma za posmatranje okoline i klizalište.

Osim Adjajea, tim koji stoji iza predloga uključuje firme Peebles Corporation, McKissack Group, Exact Capital i Steven Witkoff.

Ukoliko se izgradi “Affirmation Tower” će biti drugi Adjajeov neboder na Menhetnu, nakon stambene kule “130 William”, piše portal, prenosi B92.