Na Marijin-Dvoru će se graditi još jedan toranj

0

Skupština Kantona Sarajevo u utorak 19. novembra usvojila je „Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta putem neposredne pogodbe između Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Elvira Imamovića u svrhu oblikovanja građevinske parcele“.

Radi se o zelenoj površini koja se nalazi između sarajevskog hotela Holiday (bivši Holiday Inn) i UNITIC-ovih nebodera s jedne i tržnog centra Alta s druge strane.

Kako piše Eko akcija, pomenuta lokacija je prodata ispod realne cijene. Iz ove organizacije tvrde da će se ovdje graditi neboder od 22 sprata.

„Preostalo je da još nekoliko parcela po sličnoj proceduri rasproda i Općina Centar i onda će privatnik moći da gradi neboder od 22 sprata, što bi dalje smanjilo protok zraka i povećalo zagađenje zraka u ovom dijelu grada“, poručili su iz Eko akcije.

Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić je za portal Radiosarajevo.ba kazao da ovaj dio zemlje koji je Kanton Sarajevo prometovao postigao maksimalnu cijenu. On je potvrdio da postoji plan za izgradnju nebodera, ali ne na parceli koju je KS prodao.

„Imali smo procjenu od 1.253 KM po kvadratu, kroz godinu dana pregovora s općinom Centar postigli smo cijenu od 1.800 KM, jer se zemljište nalazi u ‘Zoni A’. Na dijelu koji smo mi prodali neće se ništa graditi, mislim da se Eko akcija referira na zemljište koje je već u vlasništvu ovog privatnog investitora“, pojasnio je Hulusić.

Dodao je da to zemljište prema regulacionom planu jeste predviđeno za izgradnju poslovne zgrade.

„Ono što je dobro došlo za Kanton i ono zbog čega smo mi uopće mogli prometovati pomenutu parcelu jeste da je Općina Centar uslovila izgradnju poslovnog objekta izgradnjom parking mjesta. Dakle na ovoj parceli koju je prodao KS neće se graditi objekat. Treba naglasiti da je za objekat koji se spominje u kontekstu ove parcele izdata već i urbanistička dozvola od strane Općine Centar. Mislim da je ostala još jedna parcela u vlasništvu Općine koja će budućnosti biti prodata“, naglasio je Hulusić.

Prema njegovim riječima, do izgradnje ima još puno neophodnih koraka.

„Sastavni dio regulacionog plana, a koji je Općinsko vijeće Centar izmijenilo prošle godine predviđa izgradnju poslovnog objekta. Taj regulacioni plan koliko se sjećam predviđa izgradnju tačnije dva poslovna objekta, nešto što mi arhitekti zovemo pežorativno kao ‘Unisov treći toranj’ jer je on planiran jako blizu ova dva postojeća, te još jedan manji objekat. To je sve u skladu sa regulacionim planom koji je već donesen na Gradskom, odnosno Općinskom vijeću godinama prije. Zadnja promjena je bila 2017. godine“, kazao je Hulusić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da je taj plan naručilo Općinsko vijeće Općine Centar, a uradio Zavod za planiranje KS.