Na Jahorini apartman od 100 m2 skoro pola miliona KM

0

Šansi za investiranje u posljednje vrijeme sve je više. Pa i na olimpijskim ljepoticama. Veći broj hotela, apartmana i drugih objekata na Jahorini znači i veće cijene. Tako je sada na ovoj planini za apartman od stotinjak kvadrata potrebno izdvojiti pravo bogatstvo, i do pola miliona KM, a za kvadrat zemljišta potrebno je platiti skoro kao za kvadrat stana u manjoj opštini.

Kranovi, bageri, radnici na svakom koraku kopaju se temelji ili pokriva objekat. Slika je ovo Jahorine posljednjih godina. Grade se i gondole, liftovi, pripremaju staze, montiraju topovi za osnježavanje.

“Ovdje na Jahorini smo stvorili i investicionu destinaciju. U ovome trenutku na Jahorini se ulaže preko milijarda KM što privatnih investicija, što preko Vlade RS. Prošle godine ukupno je direktnih stranih investicija u FBiH 314 miliona KM, a na Jahorini je samo jedan privatni investitor iz Srbije uložio 120 miliona KM u hotel”, tvrdi za N1 Nedeljko Elek, OC Jahorina.

“Trenutno radimo pet novih žičara na Jahorini, svakako najznačajnija je gondola Poljice. To je najveći infrastrukturini projekat koji ima poseban dizajn, kabine sa svjetlosnim efektima. Pinifarina dizajn koji će imati toplu vezu sa tunelom do našeg Olimpijskog bara koji će raditi tokom cijele godine”, otkriva Dejan Ljevnajić, OC Jahorina.

Grade se apartmani, spa centri, kongresne sale. Rapidan rast broja kvadrata prati i rast cijena. Tako da se cijene apartmana po kvadratu iznosi blizu 5.000 KM. Za samo jedan veliki apartman, od blizu 100 kvadrata, neophodno je izdvojiti pravo bogatstvo i do pola miliona KM.

“Sama činjenica da se gradi 250.000 kvadrata raznog smještajnog kapaciteta govori o interesu koji ne smije da stane, ali isto tako on ne smije da napravi od Jahorine haos, i ne smije da bude dio unutarističkih odluka bilo koga. Već je odavno jasno da se na Jahorini ne može graditi ni jedan objekat koji nema adekvatan garažni prostor predviđen”, kaže Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Pored investitora iz Evrope i regije, veliki je broj i investitora iz FBiH, pohvalili su se iz OC Jahorina.

“Porez na neto platu u FBiH je 69,5%, a u RS 49%. Porez na promet nekretnina, što je važno za ovaj biznis u RS ne postoji, a u FBiH je preko 6% u zavisnosti od kantona. Na Jahorini su prisutne sve velike firme iz Srbije, Hrvatske i regiona koje se bave nekretninama i hotelijerstvom”, navodi Elek.

“Sve što činimo može da padne na malim sitnicama poput upravljanja smećem, čišćenjem snijega koji treba da rade javna preduzeća. Ovo ovdje mora da bude u prioritetu, a to se može postići proglašenjem nacionalnog parka Jahorina”, smatra Dodik.

Rast Jahorine pratio je i rast cijene zemljišta. Tako je opština Pale prošle godine donijela uredbu po kojoj jedan kvadrat zemljišta košta 850 KM, jedan dulum 850.000, izvještava N1.