Na Istanbulskom aerodromu počelo testiranje na koronu

0

Na aerodromu u Istanbulu za putnike je uspostavljen poseban centar za provođenje testova za koronavirus, rekao je u srijedu operator aerodroma IGA.

Uzorci brisa uzeti iz grla i nosa putnika bit će obrađeni i pregledani u laboratorijama koje se nalaze na aerodromskom terminalu, a rezultati će biti dostavljeni putnicima u roku od dva sata, rekao je novinarima Fatih Mere, direktor operativne kontrole IGA.

Turisti će se u Turskoj moći testirati na aerodromima za 15 eura

Putnici će obavljati PCR test prije polaska i nakon dolaska. Rezultati ispitivanja bit će poslani putem e-maila na turskom i engleskom jeziku ili će se u papirnim kopijama uručiti putnicima koji idu u inostranstvo ili se vraćaju u Tursku, rekao je Mere.

Dvije hiljade testova na sat

Centar ima kapacitet za provođenje 38.000 do 40.000 testova dnevno, rekao je, dodavši da je centar osnovan u skladu sa zajedničkim zahtjevima Ministarstva zdravlja i Ministarstva kulture i turizma Turske.

“Imamo 50 kabina za uzimanje uzoraka. Kapacitet po satu je 2.000 testova”, rekao je Mere, podvlačeći da naknada ministarstva zdravlja za PCR testove iznosi TL 110 (oko 16 dolara).

“Ovdje nemamo profitnu maržu. To je usluga koju nudimo da osiguramo da putnici mogu obaviti svoje testove i nastaviti letove bez stresa”, kazao je.

U prvoj fazi testirano je 520 zaposlenih na aerodromu a svi rezultati bili su negativni.

B. Šutvić