Na Baščaršiji radnje zatvorene, mali privrednici bez ikakvih primanja za ovaj mjesec

0

Sve radnje i objekti koji se ne bave esencijalnim djelatnostima odnosno prodajom prehrambenih proizvoda i lijekova zatvorene su odlukom kriznog štaba Kantona Sarajevo 15. marta ove godine. Zatvorene su prodavnice odjeće, nakita, suvenira, ugostiteljski objekti…

I dok se zabrana odnosi na cijeli Kanton Sarajevo, a iste mjere donijeli su manje više i ostali kantoni u Bosni i Hercegovini, čini se kako efekti ove odluke nigdje nisu tako vidljivi golim okom kao na sarajevskoj Baščaršiji. Na radnjama koje su do juče obilazili turisti iz cijelog svijeta, danas samo katanci i obavijesti o godišnjem odmoru ili prekidu rada do daljnjeg.

– Odluka je donijeta 15. marta i mi od tada zvanično ne radimo i nemamo prihode. Međutim, ni u toku prve polovine marta, iako smo radili mi nismo imali skoro nikakvih prihoda jer su se posljedice širenja koronavirusa već osjećale. Nije bilo prometa, nije bilo turista ni kupaca – kaže za BiznisInfo Aida Mehmedagić, jedna od stotina malih privrednika koji su obustavili rad.

Riječ je uglavnom o trgovcima i zanatlijama koji fukcionišu na principu prihoda i rashoda odnosno troše onoliko koliko zarade i nemaju akumuliranih sredstava iz kojih bi mogli pokrivati periode neaktivnosti. Zato je trenutna situacija za njih vrlo teška a svaki trošak prevelik.

– Prihodi su u potpunosti pali i ko god ima zaposlene on ih mora otpustiti. Pitanje je i kako ćemo plaćati penziono osiguranje i doprinose – kaže Mehmedagić za BiznisInfo.

Situacija je naročito teška za male radnje koje iako imaju svega po 6 kvadrata, plaćaju iste doprinose kao i velike. Ima i slučajeva da po dvoje iz istog domaćinstva zavise od jedne radnje i za njih su mjeseci koji dolaze neizvjesni.

Privrednici koji, kao i Aida, imaju radnje smještene u Gazi Husrev-begovom bezistanu ili drugim objektima koji su zaključani, nemaju ni mogućnost online prodaje ili dostave, jer su im i fiskalna kasa i sva roba nedostupni.

I dok je Općina Stari Grad najavila da će svi oni kojima je zabranjen rad biti oslobođeni plaćanja zakupnine općinskih prostora za mart i april, dio privrednika poput Aide ne može, kako sada stvari stoje, računati ni na tu olakšicu. Naime, značajan dio poslovnih prostora na području Baščaršije pripada Vakufskoj direkciji kojoj i plaćaju zakupninu. Samo u Gazi-Husref Begovom bezistanu od 80 radnji polovina je u vlasništvu Vakufa, a Mehmedagić kaže da još nema najave o eventualnom oslobađanju plaćanja zakupnine.

– Kako sada stvari stoje mi ćemo platiti punu cijenu prostora iako ne radimo. A iako su prostori mali, kirije nisu male – kaže Mehmedagić.

Do kada će ova situacija trajati, ne znaju. Kako kaže naša sagovornica, ne boje se korone, ali se boje onoga što dolazi poslije nje.