Muzej u Efesu proglašen najboljim na svijetu

0

Muzej Ephesus Experience (Doživljaj Efesa), smješten u drevnom gradu Efesu, osvojio je titulu Najboljeg muzeja na prestižnoj dodjeli nagrada Mondo-Dr Awards, jednoj od najprestižnijih nagrada u području tehnologije, dizajna i izlaganja.

Nagrade Mondo-Dr Awords pokrenute su kako bi se odalo priznanje najboljim instalacijama širom svijeta. S vremenom, nagrade su počele slaviti najbolje projekte i dostignuća u izložbenom i ugostiteljskom sektoru, s posebnim fokusom na dizajn prostora, iskustvo posjetitelja i tehničke instalacije.

Sedmo izdanje nagrada Mondo-Dr održano je 12. juna 2024. godine u Las Vegasu. Muzej Ephesus Experience proglašen je najboljim muzejom zahvaljujući ocjeni nezavisnog žirija.

Doživljaj Efesa: Putovanje kroz drevni grad

Muzej Ephesus Experience poziva posjetitelje na nezaboravno putovanje kroz ulice Efesa gdje će saznati više o životu u starim vremenima i otkriti tajne drevnog svijeta. Jedan je od prvih muzeja na svijetu koji kombinuje historijsko pripovijedanje s naprednom tehnologijom kako bi se stvorilo jedinstveno i privlačno iskustvo. Posjetiteljima omogućava da dožive svakodnevni život, trgovinu, arhitekturu i umjetnost starog Efesa kroz “imerzivne” tehnologije koje ih uranjaju u bogato audio-vizualno iskustvo, oživljavajući priče koje predstavljaju.

Iza ovog projekta stoji DEM Museums, koji je okupio raznolik tim arhitekata, kustosa, dizajnera, umjetnika, tehnoloških stručnjaka, historičara i arheologa iz vodećih kompanija i akademskih institucija u Turskoj i širom svijeta.

Efes svake godine privlači hiljade domaćih i stranih turista i jedna je od najzanimljivijih destinacija na turskoj egejskoj obali. Bio je jedan od najvećih lučkih gradova svog vremena i od 2015. godine na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

Efes postoji još od neolitskog doba, ali je svoju pravu slavu doživio pod Rimskim Carstvom kao glavni grad Male Azije. Kao drugi najvažniji grad Rimskog Carstva, Efes je rastao i napredovao. Njegovi stanovnici su uglavnom bili obrazovani i bogati, a zgrade su bile bogato ukrašene, oslikavajući interese i blagostanje svojih stanovnika. Efes je jedan od najbolje očuvanih drevnih gradova u mediteranskoj regiji i dom Hramu Artemide, jednom od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta.