Musk otkrio svoje mišljenje o Gatesu

0

Četvrta najbogatija osoba na svijetu ponovo se negativno izrazila o drugoj najbogatijoj osobi.

Nakon što je suosnivač Microsofta Bill Gates posumnjao u održivost električnih kamiona, izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je ovog vikenda da misli da Gates “nema pojma”.

Musk je na jedan tweet u subotu odgovorio na pitanje kako se osjeća u vezi s Gatesovom izjavom o električnim vozilima.

Gates je, naime, u avgustu na svom blogu objavio razmišljanja o električnim vozilima, objašnjavajući zašto je sumnjičav u pogledu njihovog potencijala kada je riječ o velikim udaljenostima. Njegov razlog sumnje je: “baterije su velike i teške.”

– Čak i uz velika otkrića u tehnologiji baterija, električna vozila vjerovatno nikada neće biti praktično rješenje za velike kamione, teretne brodove i putničke avione. Električna energija djeluje kada trebate preći kratke udaljenosti, ali trebamo drugačije rješenje za teška vozila koja idu na velike udaljenosti – napisao je Gates.

Umjesto toga, Gates želi usmjeriti pažnju prema “jeftinim, alternativnim gorivima” – posebno biogorivima – kao mogućem održivom rješenju za komercijalna vozila.

No, zahvalio je proizvođačima automobila GM-u i Ford te novim brendovima Rivian i Bollinger za njihov napredak u proizvodnji potpuno električnih kamioneta. Teslu nije spomenuo.

Tesla je nedavno otkrio svoj novi električni kamionet – Cybertruck, i skuplju verziju kamiona – Tri Motor AWD. Tesla kaže da će proizvodnja Cybertruck započeti krajem 2021., a proizvodnja Tri Motor AWD-a 2022.

Ovo nije prvi put da Musk daje negativne primjedbe na račun Gatesa. U februaru je direktor firme za električne automobile rekao u tvitu da je razgovore s Gatesom smatrao “razočaravajućim”.

Neslaganje je tada uslijedilo nakon što je Gates u jednom intervjuu spomenuo da je kupio električni Porsche Taycan, a ne Teslu.

D. S.