Muent: EBRD će dati 300 miliona eura za autoput

0

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Holger Muent u intervjuu za Dnevni Avaz potvrdio je da su spremni finansirati gradnju najvećeg razvojnog projekta u BiH, autoputa na Koridoru Vc.

“Da, taj projekat postoji, radi se o više zasebnih projekata. Ukupno u narednih nekoliko godina EBRD će investirati oko 300 miliona eura u gradnju autoputa”, istakao je Muent.

Muent je u intervjuu govorio i o privlačenju stranih investicija u BiH. “Mislim da Bosna i Hercegovina ima mnogo toga ponuditi stranim investitorima. U tom kontekstu najbitnija je implementacija Reformske agende. Njenom implementacijom poslaće se pozitivna poruka i signal svim investitorima. EBRD će nastaviti raditi na promociji BiH”, rekao je Muent.

Govoreći o tome koje su privredne grane za EBRD najinteresantnije, Muent je naročito istakao razvoj infrastrukture. “Regionalno uvezivanje cilj je i Evropske unije, stoga ćemo mi pokušati da doprinesemo tom cilju,” rekao je između ostalog Muent u razgovoru za Avaz.