Mtel prestigao BH Telecom

0

Kompanija Mtel imala je u prvoj polovini ove godine poslovne prihode od oko 226,4 miliona maraka, što je rast u odnosu na 212,9 miliona iz istog perioda prošle godine, prema nedavno objavljenom konsolidovanom izvještaju.

U isto vrijeme, poslovni prihodi BH Telecoma smanjeni su sa 232,3 miliona iz prvog polugodiša 2018, na 224,4 miliona KM u prvih šest mjeseci ove godine, prema izvještaju kompanije koji je u petak objavljen na Sarajevskoj berzi.

Mtel je ranije u nekim slučajevima imao veću dobit od sarajevskog konkurenta ali je sada prvi put ostvario prednost po prihodima iz poslovanja.

Navedeni podaci iz konsolidovanog Mtelovog izvještaja obuhvataju i kompanije koje je Mtel akvizirao, odnosno kupio, a to su Telrad net i Blicnet, te one koje su odranije u njegovom vlasništvu – Logosoft i Mtel Austria.

Mtelovi prihodi rasli su upravo zahvaljujući akvizicijama, piše BiznisInfo.

S druge strane, BH Telecom je zabilježio veću zaradu. Neto dobit je narasla sa 23,9 miliona KM na 24,5 miliona KM. Neto dobit Mtel grupe je pala sa 21,8 na 16,2 miliona maraka.

Podsjetimo da je Mtel u međuvremenu nastavio s akvizicijama, te mu je Konkurencijsko vijeće BiH nedavno “uslovno odobrilo” preuzimanje najvećeg kablovskog operatera u RS – firmu Elta-Kabel. Nije rečeno šta tačno znači uslovno preuzimanje.

Mtel je u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, čiji je većinski vlasnik država Srbija. Kada je riječ o BH Telecomu, Vlada Federacije je vlasnik 90 posto dionica, a ostalo su mali dioničari.

BiznisInfo.ba