Mtel pokazao ambicije za širenje u Federaciji

0

Kompanija Mtel iz Banjaluke namjeravala je kupiti firmu KTV E-G-E d.o.o. Doboj Jug, ali je od toga odustala.

Ovo se navodi u zaključku Konkurencijskog vijeća BiH koje je doneseno još u aprilu prošle godine, ali je javno objavljeno tek sada, tačnije u petak 23. oktobra 2020. u posljednjem izdanju Službenog glasnika BiH.

Kako se navodi, Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je 16. oktobra 2018. godine zaprimilo prijavu koncentracije privrednog subjekta Mtel a.d. Banja Luka koja se odnosi na sticanje potpune kontrole nad privrednim subjektom KTV E-G-E.

Godišnji prihodi 1,5 miliona KM

Mtel i KTV E-G-E su 11. oktobra 2018. potpisali “Pismo o namjerama strana” u vezi kupoprodaje 100 posto udjela.

No, Konkurencijsko vijeće je 11. marta 2019. godine zaprimilo “Izjavu o odustajanju od zahtjeva”, kojom se obavještava da podnosilac povlači prijavu, tj. odustaje od svog zahtjeva i dalje realizacije prijavljene transakcije.

Prema saznanjima BiznisInfa, KTV E-G-E je prošle godine ostvario prihode od oko 1,5 miliona KM. KTV se bavi pružanjem usluga kablovske telvizije, intereneta i felefonije. 

Vlasnici ove firme su, kako saznajemo, Nijaz i Najiz Avdić te Almir Mujkanović.

Ono što je interesantno primijetiti u ovom slučaju, bez obzira što akvizicija nije provedena, jeste da je Mtel namjeravao kupiti firmu čije je sjedište u Federaciji BiH, što je dokaz njegove namjere da se širi na tržištu cijele države, a ne samo RS.

Podsjetimo da je Mtel preuzeo sve glavne konkurente na prostoru RS – Blicnet, Telrad net i Elta Kabel.

BH Telecom u problemima

No, sada je očito da njegove ambicije sežu i na prostor Federacije. Doduše, odranije su vlasnici sarajevskog Logosofta, ali posljednjih godina nije bilo informacija o drugim namjeravanim akvizicijama u FBiH.

Mtel je u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija čiji je, pak, naveći dioničar država Srbija.

Ambicije za širenje Mtela u Federaciji svakako će najviše štetiti samom BH Telecomu, koji je u svojevrsnoj krizi. BH Telecom bilježi stalan pad prihoda i nije pokazao ambicije da ide putem Mtela, odnosno da akvizira manje konkurente. S druge strane, prihodi Mtel grupacije stalno rastu upravo zahvaljujići akvizicijama. 

Mtel je preoteo i neke ključne sponzorske ugovore BH Telecomu, poput onog sa Fudbalskim savezom BiH. 

J. P.