Mtel krenuo u preuzimanje još jednog operatera

0

Kompanija Mtel pregovara o preuzimanju još jednog kablovskog operatera u BiH, nakon što su početkom ove godine zvanično preuzeli dva konkurenta, piše BiznisInfo.

Podsjetimo da je Mtel početkom godine zvanično postao vlasnik kompanija Telrad net Bijeljina i Blicnet Banjaluka.

Iz „Mtela“ su za današnje izdanje EuroBlica kazali da su Konkurencijskom vijeću BiH uputili pismo namjere u vezi sa preuzimanjem jednog kablovskog operatora sa sjedištem u BiH, da postupak nije okončan, a da su pregovori sa navedenim kablovskim operatorom u toku.

Nije rečeno o kojem se kablovskom operateru radi. No, BiznisInfo podsjeća da su mediji u posljednje vrijeme špekulisali da Mtel pokušava preuzeti Elta Kabel sa sjedištem u Doboju, jedinog preostalog ozbiljnijeg konkurenta u RS.

Predrag Kovač, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH, izjavio je nedavno da je Konkurencijsko vijeće odbilo zahtjev Mtela za preuzimanje Elta Kabela. No, ta informacija, kako se ispostavilo, nije tačna.

– Što se tiče spekulacije trećih lica u vezi sa eventualnom kupovinom privrednog subjekta „Elta kabel“ od strane privrednog subjekta „Mtel“, Konkurencijski savet ih ne može komentarisati. U slučaju podnošenja zahtjeva za navedenu akviziciju, bez provedenog postupka, Konkurencijski savjet ne može prejudicirati krajnji ishod postupka jer bi to ugrozilo proceduru analize relevantnih činjenica i dokaza, kao i samo donošenje odluke – kažu za Srpskainfo u tom tijelu.

Inače, cijela priča se zakomplicirala zbog optužbi da Mtel, koji je u vlasništvu Telekoma Srbija, odnosno posredno države Srbije, preuzima dominantni položaj na bh. tržištu, odnosno na tržištu RS.

– Ono što nije dobro je izuzetni monopol bilo kojeg telekomoperatera u BiH i onog trenutka kada se analizom tržišta ispostavi da je neko operator sa značajnom tržišnom snagom ili dominantni operator na dijelu ili cijeloj teritoriji BiH, prema njemu se primjenjuju odgovarajuće regulatorne mjere. Jedan od zadataka RAK  je da obezbijedi mnogo više učesnika na tržištu nego što ih je u ovom trenutku. Nadam se da neće doći do takve situacije, a to je da jedan od operatora vlada dijelom teritorije suvereno bez mogućnosti da krajnji korisnici mogu da biraju od koga će kupovati usluge – rekao je Kovač.

Iz Mtela kažu da im nije jasno „zašto je direktor RAK na pres konferenciji iznio neistinite tvrdnje i upustio se u komentarisanje pravnog procesa koji nije završen i za koji uopšte nije nadležan“.  

– Ovo se moze tumačiti kao namjera da se kompaniji „Mtel“ nanese šteta i naruši ugled u situaciji kada legitimno i potpuno transparentno provodi svoju poslovnu strategiju, u skladu sa zakonskim procedurama. Ko zabranjuje drugima da učine isto? Pozivamo direktora RAK neka objavi rezultate provedene analize o maloprodajnom tržistu distribucije audio – vizuelnih medijskih usluga i sadržaja jer će ta analiza pokazati sve, pa i podatke o dominantnosti – kažu u ovoj kompaniji.

Blic / BiznisInfo