Može li Zenica postati zeleni grad

0

U Zenici je u četvrtak predstavljen Nacrt Akcionog plana zeleni grad za Zenicu.

Izradi Plana prethodile su višemjesečne aktivnosti na identifikaciji izvora zagađenja i ekoloških problema s kojima se susreće Grad Zenica te utvrđivanju mjera u cilju postajanja istinskog zelenog grada.

Cilj Plana je na sveobuhvatan način predstaviti informacije koje će poslužiti kao osnov za identificiranje i određivanje prioriteta koji se odnose na zaštitu okoliša, kako bi se osigurala ulaganja u prioritetne projekte.

18 ključnih mjera

U Akcionom planu je definisano 18 ključnih mjera u oblasti energetike i građenja, plavo-zelene infrastrukture, prometa, prostornog planiranja te upravljanja otpadom, a prilikom kreiranja mjera uzete su u obzir samo mjere iz nadležnosti Grada Zenice.

Također predviđen je sveobuhvatan sistem za praćenje i verifikaciju Plana, komunikaciju o aktivnostima i interakciju sa ključnim subjektima i širom zajednicom.

Namjera je da provođenjem Akcionog plana Zenica postane čist i aktivan grad, ugodan za život i otporan na buduće pritiske na okoliš.

Realizacija investicija planiranih u sklopu Akcionog plana će doprinijeti stabilnim unaprjeđenjem ugodnosti i ekološkoj vrijednosti lokalnog okoliša kroz poboljšanje javnog transporta, biciklizma i pješačke infrastrukture, saopćeno je iz Gradske uprave.

Podrška EBRD-a

Akcioni plan zeleni grad za Zenicu izrađen je zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva finansija Austrije i podršci Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Međunarodni konzorcij PwC – Arup u saradnji s predstavnicima Grada Zenica radio je na izradi Akcionog plana, saopćeno je iz Gradske uprave.

Plan nije razmatran

Iako je bilo planirano da Nacrt Akcionog plana zeleni grad za Zenicu razmatra Gradsko vijeće Zenica u okviru Treće tematske sjednice, zbog nezakazivanja sjednice i nedolaska 17 vijećnika, to nije bilo moguće.