Mostar: U toku realizacija brojnih infrastrukturnih projekata

0

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić najavio je realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata u Mostaru. Nakon što je proteklih dana za promet otvoren novoizgrađeni kružni tok u naselju centar II, čime je ovaj dio grada zablistao, pred završetkom je i prvi dio projekta izgradnje kolektora oborinskih voda, koji će u budućnosti spriječiti da se gradske ulice čim padne kiša pretvaraju u rijeke, prenosi Večernji list.

Izgradnja kolektora i pročišćača

Podsjetimo vrijednost kompletnih radova na izgradnji kolektora oborinskih voda i pročistača otpadnih voda je 130 miliona KM, a nastavit će sve do sredine 2018. godine. Sredinom ovog mjeseca nastavljeni su radovi na izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora Grada Mostara, koji bi trebali biti okončani za godinu dana. Vrijednost ugovora iznosi 9.096.204,15 KM, a projekat će se finansirati kreditom Evropske investicijske banke.

Most preko Neretve i cesta kroz S. logor

U toku su i završni radovi na mostu koji vodi od vrha Avenije do Sjevernog logora, koji bi trebao nositi ime po čuvenom mostarskom arhitekti Vladi Smoljanu. Vrijednost radova iznosi 524.238,16 KM. Sredstva su osigurana od strane Vlade FBiH putem programa “GSM-licence”. Okončanje radova očekuje se do kraja godine čime će most biti u potpunosti završen.

Nastavit će se i radovi na izgradnji prometnice od ovog mosta, kroz Sjeverni logor do spoja s cestom za Sarajevo  Ulica M. Tita), a vrijednost radova iznosi 1.916.151,58 KM. Radovi obuhvaćaju izgradnju četiri prometne trake (bez asfalta), oborinsku odvodnju te pješački podvožnjak. Radovima je obuhvaćena i izgradnja priključka na ul.M.Tita, gdje će biti izgrađen kružni tok. Sredstva su osigurana od strane Vlade FBiH putem programa “GSM-licence” te iz budžeta Grada Mostara.

mostar-projekti

Rekonstrukcija Titove, kralja Tomislava i Fejićeve

Također kreću i radovi na rekonstrukciji Titove ulice. Vrijednost radova iznosi 516.150,29 KM. U kampusu je planirana sanacija prometnih traka i navlačenje asfaltnog zastora na glavnim prometnicama, a sredstva su osigurana iz budžeta Grada Mostara.

Također pred završetkom je i rekonstrukcija trotoara u Ulici kralja Tomislava a vrijednost projekta je 160 000 KM.

U toku je i jedan od najvećih, ako ne i najveći projekt u Mostaru u ovoj godini- rekonstrukcija ulice Braće Fejića. Riječ je o šetalištu i glavnoj trgovačkoj ulici u istočnom dijelu grada, koja od Trga Musala vodi do stare gradske jezgre i Starog mosta. Ovaj projekt vrijedan je devet miliona KM, a investitor je Grad Mostar. U toku je etapa Tri koja je otpočela 1. septembra kako bi se izbjegli radovi u turističkoj sezoni.  U ovoj etapi izvodit će se radovi na relaciji od Male Tepe do Solakovića sokaka.

Četiri trake od Gimnazije do Ere

Gradonačelnik Bešlić obećao je kako će Grad posebno radit na dovršetku izgradnje južne obilaznice, čime bi se promet teretnih vozila izmjestio iz Mostara, te kako će nastojati ostvariti projekat četiri prometne trake od Španjolskog trga do hotela Ero.