Mostar: Dodijeljeno osamdeset bicikala za razvoj turističke ponude Hercegovine

0

U sklopu projekta “Bicikliranjem kroz povijest – Revitalizacija uskotračne pruge Ćiro”, danas je u Mostaru upriličeno potpisivanje sporazuma o dodjeli 80 bicikala i 10 setova alata za subjekte koji se bave turizmom na području Čapljine, Neuma, Ravnog i Trebinja.

Kako su istakli realizatori spomenutog projekta, dodjelom bicikala i alata želi se pružiti podrška postojećim aktivnim subjektima u turizmu na području južne i jugoistočne Hercegovine kako bi bili što konkurentniji te se ujedno želi u što većoj mjeri, brendirati biciklistička trasa “Ćiro”.

– Posjetiteljima Ćirine trase, bicikla će se nuditi kao besplatna usluga i vjerujemo kako će na taj način upoznati ljepote južne Hercegovine, odnosno jadranskog zaleđa – izjavila je Ana Soldo, direktorica Javnog poduzeća „Vjetrenica – Popovo polje“. Istakla je važnost projekta, posebno za područje Ravnog koje je ukidanjem željezničke pruge 1976. godine, ostalo izolirano.

Ivan Jurilj, direktor Regionalne razvojne agencije – REDAH, koja je partner u spomenutom projektu, kazao je kako se revilatizacijom Ćirine trase, želi pomoći integraciji tog područja u ukupnu turističku ponudu Hercegovine.

– Na potezu od Mostara do Konavala i Dubrovnika ima dosta zanimljivih turističkih atrakcija i vjerujemo kako će taj vid turističke ponude prepoznati turističke agencije, odnosno turističke zajednice te nastaviti s daljnjom promocijom cikloturizma – naglasio je Jurilj.

Bicikla i oprema dodijeljena su na osnovu javnog poziva i to subjektima koji su sudjelovali na ranije održanom treningu na temu “bike friendly” smještaja, koji je također realiziran u sklopu spomenutog projekta.

Bicikla su dodijeljena Javnom poduzeću ”Vjetrenica – Popovo polje”, Udruzi turističkih organizacija Čapljinka, Udruzi za zdrav život ”LIFE”, Čapljina, Agro-turizmu „Matuško“ Neum, Biciklističkom klubu Neum, Restoranu „Zavala“ Ravno, Wine bar restoranu „Stanica Ravno“, Hostelu ”The Red Door” Trebinje, Grand Hotelu Neum, Hotelu „Zenit“ Neum, OPG-u „Trebižat“ Čapljina, te SUR-u ”Oblat” Ravno.

Projekt “Bicikliranjem kroz povijest – Revitalizacija stare uskotračne pruge ‘Ćiro'” financira Evropska unija kroz Program prekogranične suradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II.

Projekt se provodi na području Hercegovine i to Grada Mostara, općina Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje, te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – u općini Konavle (Republika Hrvatska). Trajanje projekta je 24 mjeseca, a njegovi su nositelji Javno poduzeće “Vjetrenica” Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i Općina Konavle (Republika Hrvatska).

Opći je cilj projekta doprinijeti integraciji privrede u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude – biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom “Ćiro”.