Most Počitelj ide “nebu pod oblake”

0

Most Počitelj, na jugu naše zemlje, najimpozantnija građevina na cijelom Koridoru 5C u BiH, intenzivno se gradi već više od godinu.

Most će nositi šest stubova koji se svakim danom sve više izdižu iznad zemlje, a od kojih će najviši, zajedno s rasponskom konstrukcijom, doseći visinu od 105 metara, piše Dnevni avaz.

Dok se ovih dana otpočelo s montiranjem rasponske konstrukcije, baznih segmenata i tzv. krletki na tri stuba u sredini mosta, koji će se, po završetku tih radova, početi povezivati, dotle se uveliko gradi onaj kod tunela na izlazu iz mjesta Ševaš Njive, na magistralnoj cesti M-17.

Također, otpočele su i pripremne aktivnosti na gradnji posljednjeg stuba u neposrednoj blizini željezničke pruge.

Visina stuba kod tunela je 88 metara, a posljednjeg 66 metara. Najviši stub je visok 97 metara, jedan ima 92 metra, a preostala dva po 91 metar. Na svaki stub će biti postavljeno osam metara rasponske konstrukcije.

Uz stubove mosta koji će se protezati u dužini od 970 metara, otpočeli su radovi i na izgradnji drugog upornjaka mosta.

Uz ovog arhitektonskog giganta na dionici autoceste Počitelj – Zvirovići u dužini od 11 kilometara, a koja će u konačnici biti poveznica s graničnim prijelazom Bijača, grade se još tri mosta, dva tunela, od kojih je jedan umjetni ili tzv. lažni, jedan naputnjak, pet potputnjaka i naplatne kućice.

Izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru zajma sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od pet miliona eura.