Moody’s: Rejting Agrokora niži zbog zaduženosti i slabijih rezultata

0

Rejting agencija Moody’s snizila je sa B2 na B3 kreditni rejting hrvatskom koncernu Agrokor i njegovim obveznicama, a vjerovatnoću kašnjenja u servisiranju finansijskih obaveza sa B1-PD na B3-PD.

Istovremeno, Moody’s je snizio rejting vrijednosnih hartija koje je izdao Agrokor, a koje dospijevaju 2019. i 2020. godine, na B3 sa B2. Prognoze budućeg rejtinga su stabilne.

Rejting je snižen zbog kombinacije slabijeg prošlogodišnjeg rezultata i visokog nivoa zaduženosti Grupe.

Agrokor je nedavno završio opsežnije refinansiranje, produživši dospijeća postojećih dugova u iznosu od oko 840 miliona eura za dvije do tri godine.

Sa VTB bankom je dogovorio produženje roka dospijeća postojećeg duga od oko 340 miliona eura za približno dvije do tri godine. Agrokor je time smanjio kratkoročnu zaduženost, a većina njegovih finansijskih aranžmana dospijeva na naplatu od 2019. nadalje. Očito je da će finansijski najzahtjevniji period Todorićevog koncerna otpočeti upravo 2019.

Agrokorov dug sastoji se uglavnom od obveznica i bilateralnih kreditnih aranžmana sa bankama i finansijskim institucijama. Na tri senior obveznice, koje dospijevaju do 2020. godine, Agrokor plaća izrazito visoku kamatu od 8,875% do 9,875%. Kreditni aranžmani s bankama nešto su povoljniji, a promjenljive kamatne stope kreću se u rasponu od 3-10%.