Moody's izabrao Stockholm za novo evropsko sjedište nakon Brexita

0

Agencija za kreditne rejtinge Moody's izabrala je Stockholm za novo evropsko sjedište u kontekstu regulatornog pritiska na sektor da osigura dovoljno zaposlenih u Evropskoj uniji nakon Brexita.

Moody's je dosada većinu evropskih poslova obavljao iz Londona ali Velika Britanija u martu sljedeće godine izlazi iz Evropske unije.

„Registracija naše agencije za kreditne rejtinge u Švedskoj odražava stratešku važnost nordijske regije za Moody's“, objavila je u ponedjeljak glasnogovornica agencije.

„Time ćemo poboljšati našu uslugu i podršku tržištima duga širom EU”, dodala je.

Prema evropskim propisima, kreditni rejting za klijente u Evropskoj uniji mogu izdati samo agencije registrirane pri Evropskoj agenciji za vrijednosne papire i tržišta (ESMA).

Iz ESMA-e su priopćili da su „registrirali” Moody'sovu podružnicu u Stockholmu, što znači da će postati podružnica agencije.

„Moody's Investors Service (Nordics) AB ima sjedište u Švedskoj i namjerava izdvati rejtinge za države i državna tijela, strukturirane finansijske proizvode i za kompanije”, navodi se u saopćenju evropskog regulatora.

Podaci ESMA-e pokazuju da Moody'sov udio u tržištu EU-a iznosi 31 posto, dok S&P drži 46 posto.

Evropski regulator zatražio je prošle godine od agencija za rejtinge da prije Brexita pravovremeno presele značajan broj zaposlenih iz glavnog evropskog ureda u Londonu u druge dijelove EU-a.

S&P je najavio da će sjedište premjestiti u Dublin.

Hina