Moody's: Agrokor ne može platiti dug dobavljačima

0

Agencija Moody's srušila je danas kreditni rejting Agrokora s dosadašnjeg B3 na Caa1 s negativnim izgledima jer smatraju da kompanije više ne može izdržati visoku razinu duga prema dobavljačima.

Negativni izgledi znače da agencija predviđa novo smanjenje rejtinga.

Podsjetimo, Konzumov dug dobavljačima u BiH iznosi više stotina miliona maraka. Po nekim informacijama taj dug je najmanje 300 miliona KM.

“Naša odluka o sniženju rejtinga odražava stajalište da kompanija nije više u mogućnosti izdržati visoku razinu duga prema dobavljačima što bi moglo ugroziti njenu likvidnosti”, izjavio je Vincent Gusdorf, potpredsjednik Moody'sa.

Moody's smatra da je podrška Agrokoru od strane dobavljača oslabila te da su im rokovi plaćanja daleko iznad prosjeka u sektoru.

Obaveze u iznosu od 16,2 milijarde kuna, što je podatak od od 30. septembra 2016. godine, znače da se plaćanja vrše u roku od 150 dana, u odnosu na 60 do 90 dana za koliko plaćaju slične kompanije u maloprodaji.

Iako se u izvješću Agrokora za prvih devet mjeseci prošle godine navodi da kompanija ima 2,3 milijarde kuna gotovine te 959 milijuna kuna kratkoročnih obveza, Moodys smatra da likvidnost kompanije neće biti dovoljna za smanjenje duga.