Montenegro Airlines tužio ToMontenegro zbog loga

0

Montenegro Airlines (MA) u stečaju tužio je novu crnogorsku aviokompaniju ToMontenegro zbog, kako prenosi Pobjeda, neovlašćenog predstavljanja i stavljanja u promet loga koji je istovjetan ili sličan orlu koji je koristio MA, čime je “povrijedio registrovani žig kompanije”.

Tužbom se traži naknada štete koja nije precizirana, ali je jednaka iznosu koristi koju ToMontenegro ima namjeru da ostvari stavljanjem loga kao znaka na svoje robe i usluge.

Traži se i da ToMontenegro odmah i bez odlaganja prestane sa korišćenjem loga, a pod prijetnjom novčane kazne zabranjuje mu se njegovo korišćenje i u budućnosti.

U tužbi se navodi da je ToMontenegro povrijedio više članova Zakona o žigu, kojim je propisano da nosilac žiga ima isključivo pravo korišćenja zaštićenog znaka.

Dodaje se da je MA 26 godina obavljao usluge avioprevoza, te da je prepoznat u svijetu kao nacionalni brend i kompanija koja obavlja prevoz ka brojnim destinacijama.

Sudu se predlaže da utvrdi da je ToMontenegro nesumnjivo povrijedio žig MA, kao i prava koja iz njega proizilaze, piše Pobjeda.