MOL otvorio kompleks vrijedan 1,3 milijarde eura

0

Mađarska kompanija MOL saopštila je danas da je otvorila kompleks poliola vrijedan 1,3 milijarde eura u mađarskom mjestu Tisaujvaroš sa kapacitetom od oko 200.000 tona poliola godišnje.

Tokom ceremonije povodom završetka te svoje najveće organske investicije, koja označava značajnu prekretnicu za kompaniju, obratii su se i premijer Mađarske Viktor Orban i predsjednik i izvršni direktor kompanije MOL Zolt Hernadi, napominje se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Temeljac kompleksa postavljen je u septembru 2019. godine, a glavne jedinice su transportovane u Tisaujvaroš između te i naredne godine, uglavnom vodenim putevima, nakon čega je uslijedio završetak kompleksa za proizvodnju vodonik-peroksida, propilen-oksida, poliola i propilen glikola.

Pored četiri glavna postrojenja, izgrađeni su i pilot-fabrika poliola, laboratorija za osiguranje kvaliteta i, u Sasalombati, Centar za istraživanje i razvoj.

U saopštenju se navodi da je MOL grupa jedini entitet u Mađarskoj i u centralnoj i istočnoj Evropi, koji pokriva cio lanac vrijednosti – od prerade nafte do proizvodnje poliola, plastične sirovine koja ima široku upotrebu.