MOL Grupa povisila procjenu dobiti u 2020. godini

0

MOL Grupa povisila je procjenu dobiti za 2020. godini na 2,4 milijarde do 2,6 milijardi dolara zbog kupovine Chevronovog udjela u naftnom polju ACG na Kaspijskom jezeru te naftovoda prema Turskoj BTC.

“Smjernica normalizirane čiste CCS EBITDA podignuta je na 2,4 do 2,6 milijardi dolara u 2020. godini kako bi uvažila doprinos nedavnih akvizicija počevši od druge polovine 2020.”, navodi se u MOL-ovom izvještaju za Budimpeštansku berzu.
 
“Očekuje se da će se nakon toga EBITDA postepeno približiti nivou od tri milijarde dolara do 2023. godine jer će sva tri poslovna segmenta vidno povećati svoje doprinose”, stoji u MOL-ovom izvještaju.
 
Prošle sedmice mađarska kompanija je povisila procjenu ovogodišnje čiste CCS EBITDA (dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije, prilagođene za vrijednost zaliha), s oko 2,3 milijarde na 2,4 milijarde dolara.

Rast operativnih prihoda

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci čista CCS EBITDA na nivou grupe smanjena je osam posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 1,8 milijardi dolara.
 
Neto dobit pripisiva dioničarima iznosila je u razdoblju od januara do septembra 186 milijardi forinti (615,4 miliona dolara) i smanjena je 17 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ukupni operativni prihodi porasli su dva posto, na 3.895 milijardi forinti.