Mogu li nova rukovodstva spasiti posrnule gigante vojne industrije

0

Vlada Federacije BiH ove semice je imenovala nove članove Nadzornog odbora u preduzećima namjenske industrije Igman Konjic i BNT-TMiH Novi Travnik.

Za v.d. članova NO Igman imenovani su Bernadin Alagić i Mustafa Fazlić a BNT-TMiH Džana Smailbegović i Milena Brkić. Ovo je uvod u smjene uprave ovih preduzeća namjenske industrije.

Namjenska industrije u BiH je u velikom usponu, ali ne i ove dvije kompanije, izvještava BiznisInfo.ba.

Promjena rukovodstva proteklih godina je dala rezultate u nekim kompanijama, poput Tehničko-remontnog zavoda Hadžići i Binasa Bugojno, pa ostaje da se vidi da li će i ovdje to biti slučaj.

Konjički div Igman, kako smo jučer objavili, više nije lider domaće namjenske industrije, odnosno više nije kompanija s najvećim prihodima. Njega je s trona skinuo vogošćanski Pretis.

Igman je u prvoj polovini ove godine imao ukupne prihode od 39,2 miliona KM, u odnosu na 48,2 iz istog perioda prošle godine. Kompanija je za cijelu 2022. ostvarila ukupne prihode od 125 miliona KM, što je za čak 25 miliona KM manje nego godinu ranije kada su bili oko 150 miliona maraka. Zbog čega padaju prihodi kompanije u koju je uloženo mnogo novca, u vrijeme dobre situacije na tržištu, nije poznato.

Kompanija “BNT – Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik” (BNT-TMiH) ostvarila je u prošloj godini gubitak od oko 5,17 miliona KM. Taj rezultat se naslanja na gubitak od 4,4 miliona KM u 2021. godini. Kompanija je, dakle, u dvije godine ostvarila minus od skoro 10 miliona maraka.

Prošle godine je firma imala ukupne prihode od 12,71 miliona maraka, ali su rashodi bili 17,88 miliona maraka. Podsjetimo, riječ je o kompaniji koja je prije nekoliko godina objavila da je proizvela prvi komad teške aritljerije u BiH – samohodnu haubicu.

Javnost nikad nije do kraja informisana da li je krenuo izvoz ove haubice, koliko ih je proizvedeno, izvezeno i gdje su završile, te šta se sada dešava s tim programom.  Finansijski rezultat kompanije jasno pokazuje da posao u ovoj kompaniji ne ide prema planu, niti se pgoram razvija kako je zamišljen.

S druge strane, prihodi drugih kompanija namjenske industrije u BiH rastu.

Vogošćanski Pretis je u prvoj polovini ove godine imao ukupne prihode od 39,3 miliona KM, čime je postao kompanija s najvećim prihodima unutar namjenske industrije Bosne i Hercegovine.

Pobjeda Technology Goražde (PTG) imala u prvoj polovini ove godine ukupne prihode od 36,6 miliona KM, čime je ostvaren veliki rast u odnosu na 28,4 miliona maraka iz prve polovine prošle godine.

Unis Ginex je u prvoj polovini ove godine imao prihode od 33,1 milion KM (u istom periodu lani prihodi bili 28,5 miliona).

Veliki rast izvoza ove godine

Bosna i Hercegovina je u prvih sedam mjeseci ove godine izvezla oružja i municije u vrijednosti od skoro 167 miliona KM. Ovo je za čak 43 posto više u odnosu na isti period prošle godine kada je izvoz ovih proizvoda iznosio 116,6 miliona KM.

Najviše ove vrste robe smo izvezli u Sjedinjene Američke Države – u vrijednosti od 62,2 miliona maraka.

Slijede Turska sa 20,8 miliona i Saudijska Arabija sa 15,4 miliona maraka. Tu su i Bugarska sa 16,6 miliona i Malezija sa 11 miliona maraka.