Broj austrijskih kompanija u BiH mogao bi porasti

0

Direktorica Agencije za unapređenja stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković održala je sastanak sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Austriji dr. Kemalom Kozarićem.

Kako je objavljeno iz FIPA-e, Austrija je najveći investitor u BiH, sa ovom zemljom imamo i trgovinski suficit a prema informacijama ambasadora Kozarića u Austriji živi oko 170 hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine, koji su vrlo dobro integrisani u Austriji i prepoznati kao vrijedni i sposobni radnici.

Kada je riječ o sektorima koji su interesantni za austrijske kompanije za investiranje u BiH, konstatovano je da su to metalo-prerađivački sektor, proizvodnja auto dijelova, te sve više i drvo-prerađivački sektor i proizvodnja namještaja.

Porast broja kompanija

Pred Bosnom i Hercegovinom i Austrijom u narednom periodu predstoje dogovori vezani za dvojna državljanstva i oživljivanje ugovora o besplatnom školovanju studenata iz BiH. Direktorica Marković i ambasador Kozarić su razgovarali o organizaciji određenih promotivnih događaja i aktivnosti u toku 2021. godine, sa ciljem daljnjeg intenziviranja investiranja austrijskih kompanija.

Liberalan zakonski režim, niska stopa poreza na dobit kompanija, kvalifikovana i rentabilna radna snaga i dugogodišnja saradnja dvije zemlje sa sličnim radnim mentalitetom i vrijednostima, su osnova za dodatne investicije.

Marković je održala sastanak i sa dr Peterom Hasslacherom, direktorom Privredne komore Austrije za jugoistočnu Evropu. Hasslacher je informisao Marković da u Sloveniji djeluje 1200 austrijskih kompanija, u Hrvatskoj 800, Srbiji 600, BiH 200, Makedoniji 100 i Crnoj Gori i Kosovu po 50.

Buduća saradnja

Konstatovano je da postoji potencijal da se broj austrijskih kompanija u BiH poveća i dogovorena je buduća saradnja po tom osnovu između dvije institucije.

Hasslacher planira iniciranje regionalnog projekta za jačanje investicijske saradnje Austrije i zemalja jugoistočne Evrope finansiranog iz EU fondova. Kada je riječ o BiH, fokus će biti na IT sektoru, preradi metala i proizvodnji auto dijelova, preradi drveta i proizvodnji namještaja, kao i farmaciji.

Podška FIPA-i

Hasslacher i Privredna komora Austrije su potvrdili svoje učešće na događaju koji će FIPA organizovati sa ciljem iznalažena ideja i preporuka za intenziviranje investicijske saradnje dvije zemlje i planova za 2021.godinu. Privredna komora Austrije će pružiti podršku FIPA-i za promovisanje FIPA projekata njihovim članicama, uključujući i Newslettere Privredne komore Austrije  i uspostavljanje direktnih sastanaka sa kompanijama.

U toku 16. Salzburg-Evropa samita Marković je održala sastanak sa direktorom Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladenom Filipovićem sa ciljem dogovaranja buduće saradnje i organizacije događaja u prostorijama Predstavništva čije svečano otvaranje nakon renoviranja se očekuje u novembru tekuće godine.