“Mofas” 2017. uvećava proizvodnju za 300 odsto

0

Mofas iz Istočnog Sarajeva, nekadašnji Famos, stao je na noge. Sa pozitivnim saldom ući će i u 2017. godinu, kada će obim proizvodnje, sudeći prema narudžbama, biti uvećan za nevjerovatnih 300 odsto, izvještava RTRS.

Plate su skromne ali redovne, doprinosi, kao i naknade za prevoz i topli obrok uredno se izmiruju. Otvoren je konkurs za radnike metalske struke, ali čudno, stručnog kadra nema.

Ugovorene poslove uspješno realizuje 90 zaposlenih, a 65 proizvodnih radnika ponekad radi i u tri smjene. Prosječna plata radnika je 700 maraka, što kako kažu, nije mnogo ali pruža sigurnost.

Osim za radnike metalske struke, metalostrugare, bravare, varioce, vrata Mofasa otvorena su i za mlade inženjere. Prednost imaju kvalifikovani, a ne lica za koje se urgira, potvrđuje Sanja Drakula, mašinski inženjer.

“Ja sam dobila posao na nevjerovatan način. Zvali su me iz Zavoda za zapošljavanje da dođem na razgovor. Dan poslije razgovora pozvali su me na posao”, ističe Sanja.

Gotovo cjelokupna proizvodnja Mofasa ide za izvoz, nedeljno najmanje jedan transport, a ponekad i po pet šlepera zaputi se ka BiH granici. Direktor proizvodnje Stevan Šobot ističe da su uspjeli održati kontinuitet i da nema zastoja i prekida u proizvodnji.

Kvalitet radilica, glava motora i bregastih osovina koje izvoze posredstvom suvlasmika, njemačkog „Pol Berharta“ potvrđen je trostruko većim narudžbama za 2017.

Pokušaji da na uspješno poslovanje MOFAS-a bace sjenu tvrdnjama da su brojni nekadašnji radnici Famos-a bačeni na ulicu, iz resornog ministarstva demantuju. Ministar industrije energetike i rudarstva Petar Đokić ističe da sve što su sa radnicima dogovorili u finansijskom smislu, izvršili su sa pojedinačnim ugovorima.

Preostale obaveze nekadašnjeg Famos-a rješavaće se iz stečajne mase, prodajom imovine, između ostalog i poslovne zgrade u Beogradu. Većini radnika koji su spremni da rade za novo privredno društvo, Mofas poslovodstvo obećava sigurnost, a sa većim obimom proizvodnje, uz modernizaciju pogona i paletu novih proizvoda i plate će, ističu, biti veće.