Modriča: Poslije završene obuke posao dobilo 16 mladih

0

Šesnaest polaznika koji su danas u Modriči završili obuku za izradu gornjeg dijela obuće, dobili su zaposlenje u fabrici obuće “Komo” u tom gradu.

Obuku je u saradnji sa preduzećem “Komo” realizovao Centar za promociju evropskih vrijednosti “Europlus” u Doboju.

Predstavnik “Europlusa” Dijana Đurđević rekla je da su svi polaznici nakon dvomjesečne obuke primljeni u stalni radni odnos.

“Oni će nakon završene nastave i položenog završnog ispita, dobiti uvjerenje o osposobljenosti, koje ima snagu javno važećeg dokumenta”, rekla je novinarima Đurđevićeva, koja je i voditelj projekta.

Ona je napomenula da se program obuke, koji je dio projekta “Obrazovanjem do zapošljavanja”, sastojao od 380 časova od kojih 40 časova teorijske nastave i 340 časova praktičnog rada, za koje je “Komo” ustupio prostor i tehničke resurse.

Prema riječima Đurđevićeve, obuku po unaprijed utvrđenom nastavnom planu i programu, sproveo je organizator- Škola za obrazovanje odraslih “Primus-EDU” Gradiška, Odjeljenje Vukosavlje, a podršku u realizaciji obuke pružila je opština Modriča.

“Projekat `Obrazovanjem do zapošljavanja` koji finansira EU sa oko 230.000 evra, realizuje se s ciljem poboljšanja položaja teško zapošljivih lica”, naglasila je Đurđevićeva i dodala da projekat traje dvije godine, a putem devet aktivnosti sprovodi se na području Doboja, Modriče i Dervente.

Ona je dodala da je partner na projektu Udruženje građana “BiosPLUS” iz Dervente, a realizuje se u saradnji sa Zavodom za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

Zamjenik načelnika opštine Modriča Nikola Savić izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta čiji cilj prekvalifikacija mladih radi lakšeg zaposlenja.

Polaznca obuke Dragana Jović iz Modriče, koja je završila srednju školu, smjer poslovno pravni tehničar, rekla je da je tri godine bila na birou rada u Modriči.

“Putem interneta sam saznala za prekvalifikaciju. Opredijelila sam se za obuku za štepera, koju sam završila i već nekoliko dana radim u fabrici obuće “Komo”, rekla je Jovićeva.