Moćni poduzetnik iz BiH prodao dio svog biznisa u Hrvatskoj

0

Kompanija Granolio okončala je postupak pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja povodom zahtjeva za provođenje koncentracije, i preuzela je mlinarsko poslovanje od osječkog Žita.

Nakon ove konsolidacije, Granolio je povećao svoju proizvodnju i sada je na brojci od gotovo 200.000 tona mljevene pšenice godišnje.

Granolio koji upravlja s 25.000 hektara poljoprivrednih površina, prema ugovoru preuzima imovinu i zaposlenike, zajedno s organizacijskom strukturom, potrebne za obavljanje djelatnosti proizvodnje i distribucije pšeničnog i kukuruznog brašna Žita.

BiznisInfo.ba podsjeća da je vlasnik Žito grupe Marko Pipunić, koji se smatra najmoćnijim čovjekom u Slavoniji. On je rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom.

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 miliona eura, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi.

Velike ambicije firme Granolio

Iz društva Granolio su najavili veću proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta. Firma Granolio osnovana je 1996. godine, sa sjedištem u Zagrebu.

Poslovanje poduzeća zasniva se na mlinarskoj proizvodnji brašna, proizvodnji mlijeka i sira, poljoprivredi i gospodarstvu, skladišnim objektima, poljoprivrednoj proizvodnji i stočno ugovorenom gospodarstvu.

Među njihovim proizvodima je i poznati Zdenka sir. Od osnivanja do danas, iz preduzeća naglašavaju kako su eksponencijalno rasli i uspjeli povećati broj zaposlenika s tri na preko 400.