MMF zatvara kancelariju u Atini, završio posao pomoći Grčkoj

0

Međunarodni monetarni fond (MMF) zatvoriće kancelariju u Atini u narednim mjesecima, deceniju pošto se pridružio ogromnom programu spasavanja koji je spriječio bankrot Grčke, izjavio je prošle noći grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Micotakis je rekao da će Grčka nastaviti saradnju sa MMF, ali “kao zemlja koja je izašla iz okvira strogog nadzora MMF”.

Planirano zatvaranje predstavništva MMF se smatra simboličnom potvrdom povratka Grčke u finansijsku respektabilnost.

Micotakis je to izjavio poslije noćašnjeg sastanka u Vašingtonu s novom direktorkom MMF, Kristalinom Georgievom.

Grčka je od svojih partnera u evrozoni i MMF od 2010. godine tražila tri paketa pomoći. To je postalo neophodno pošto ta zemlja više nije mogla da se zadužuje na međunarodnim tržištima novca, jer se otkrilo da je godinama skrivala ključne finansijske podatke.

Programi pomoći su se završili avgusta 2018. godine, kada se Grčka vratila na tržište poslije bolnih osmogodišnjih nastojanja da popravi svoje finansije, ali pomoć u novcu joj je stigla uz stroge uslove.

Tokom perioda pomaganja finansijama Grčke je došlo do snažnog porasta nezaposlenosti, dok su primanja građana više puta smanjivana, a porezi povećani.

Atina je i dalje pod nadzorom povjerilaca.

Prošle godine Grčka je prijevremeno otplatila neke od svojih kredita MMF, a Vlada kaže da će naredni dio kredita biti vraćen MMF početkom ove godine, prenosi agencija Beta.