MMF: Banke u problemima do 2025.

0

Bankarski sektor ostat će pod pritiskom do 2025. čak i dok se ekonomija bude oporavljala, saopštio je u petak Međunarodni monetarni fond.

U svom posljednjem „Izvještaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti“, MMF je utvrdio da će se banke u devet razvijenih zemalja boriti za ostvarivanje profita tokom sljedećih pet godina jer pandemija koronavirusa uzrokuje razdoblje niskih kamatnih stopa.

Fond je rekao da će ekonomski pad izazvan virusom Covid-19 “testirati otpornost banaka” budući da se suočavaju s gubicima od kredita i lošijim maržama od niskih kamatnih stopa.

– Temeljni pritisci na profitabilnost vjerovatno će ostati u srednjoročnom i dugoročnom periodu čak i kad se globalna ekonomija počne oporavljati od trenutnog šoka – saopštio je MMF.

Zarade banaka već su teško pogođene ekonomskim šokom pandemije koronavirusa.

Primjerice, JPMorgan Chase izvijestio je o padu dobiti od 69 posto u prvom tromjesečju u odnosu na godinu ranije. Bankovni indeks KBW, koji prati dvije desetine bankovnih dionica u SAD-u, pao je za 39 posto u odnosu na prethodnu godinu.

– Izazovi zarade banaka pojavili su se prije nedavne epizode Covid-19 i produžit će se do najmanje 2025. godine, daleko više od neposrednih učinaka trenutne situacije – rekao je MMF.

U izvještaju se navodi da su banke bolje pripremljene za ovaj ekonomski šok zahvaljujući zaštitnim slojevima koji su uspostavljeni nakon prethodne finansijske krize, ali neki kreatori politika kažu da treba učiniti više na zaštiti domaćinstava i preduzeća.

– Banke ulaze u ovu krizu s puno kapitala i likvidnosti. Riječ je o vrlo ozbiljnoj ekonomskoj krizi – rekao je za CNBC Tobias Adrian, finansijski savjetnik MMF-a.

D. Sinanović