Mlijekoprodukt izvozi u region i EU, cilj i tržište Ruske Federacije

0

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za veterinarstvo Dragan Knežević razgovarao je danas sa rukovodstvom kompanije “Mlijekoprodukt” u Kozarskoj Dubici o potencijalnom izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Rusku Federaciju.

Knežević je rekao da su još 2016. godine predstavnici inspekcije Ruske Federacije posjetili “Mlijekoprodukt” i neka druga preduzeća, institucije i ustanove Republike Srpske, ali da nije došlo do pozitivnog odgovora po pitanju izvoza robe i proizvoda.

On je novinarima nakon sastanka rekao da je Vlada Republike Srpske obnovila kontakte sa predstavnicima Ruske Federacije i pokrenula procedure da bi se provjerilo stanje u tim preduzećima, kako bi proizvodi konačno mogli da se izvoze u Rusiju.

Prema njegovim riječima, uslovi Ruske Federacije izuzetno su zahtjevni, čak u mnogim segmentima stroži nego u EU.

On je ocijenio da su domaća preduzeća na dosta dobrom nivou poslovanja i prihvatanja tih principa i procesa.

“Ne smatramo da tu ima mnogo ključnih problema”, dodao je Knežević.

Knežević je rekao da je umjereni optimista po pitanju mogućnosti izvoza proizvoda u Rusiju, bar za neka preduzeća.

– Naredni korak je da menadžment ovog preduzeća donese konačnu odluku da oni žele širiti tržište u tom smislu. To je interes svih nas, a zadatak i opredjeljenje i ministarstva i Vlade je da stvaramo rezervna tržišta i otvaramo mogućnosti za potencijalne izvoze u slučaju poremećaja na tržištu, koji su se pogotovo sa mlijekom i mliječnim proizvodima već dešavali – kaže Knežević.

Cilj tržište Ruske Federacije

Predstavnik “Mlijekoprodukta” Vlado Sandić rekao je novinarima da je današnjim sastankom ponovo aktuelizovana tema izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

– Svakako da je interes “Mlijekoprodukta” da obezbijedi mogućnost izvoza na još jedno značajno tržište. Tržište Ruske Federacije je jedno od najvećih – dodao je Sandić.

On je precizirao da “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice izvozi svoje proizvode na tržište EU, a u regionu – u Crnu Goru, Srbiju i Sjevernu Makedoniju, te da im je cilj otvaranje tržišta Ruske Federacije.

Sandić je naveo da je u prošloj godini izvoz činio 35 odsto ukupne prodaje kompanije “Mlijekoprodukt”.

Srna