Mlađi ili stariji partner? Evo koja je idealna razlika u godinama za uspješnu vezu

0

Evo koliko treba partner da bude stariji / mlađi od vas za jednu sretnu i zadovoljnu vezu!

Iako se kaže da “prava ljubav godine ne broji” naučnici sa Univerziteta Emori u Atlanti dokazali su da ipak postoji idealna razlika u godinama koja donekle garantuje kvalitetan i dobar odnos.

U istraživanju u kojem je učestvovalo tri hiljade ljudi, naučnici su pokušali da saznaju u kolikoj mjeri razlika u godinama između partnera utiče na kvalitet odnosa.

Parovi kod kojih je razlika u godinama iznosila pet godina razlike u godinama imali su 18 posto veće šanse za prekid od parova u kojem su partneri vršnjaci.

Parovi u vezama u kojima su partneri bili stariji ili mlađi deset godina su imali 39 posto više šanse da raskinu, a oni s 20 godina razlike su imali 95 posto veću šansu da raskinu.

Istraživači su došli do zaključka da je najbolja razlika u godinama jedna godina, te da parovi s tom razlikom u godinama imaju samo tri posto šanse za prekid ljubavne veze.

Stručnjaci vjeruju da je razlog ovakvih rezultata činjenica da ljudi u različitim razdobljima života žele drugačije stvari, drugačije gledaju i cijene životne vrijednosti i na drugačiji način zapravo vide i doživljavaju svijet.