Mitrović-Scanlan: Trasa buduće autoceste do 15. decembra

0

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je radni sastanak sa prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Michaelom Scanlanom.

Na sastanku su razgovarali o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja, izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd, aktiviranju željezničkog prometa za prijevoz robe i revitalizaciji JP „Luka Brčko“.

Sagovornici su se složili da je za rekonstrukciju mosta u Brčkom potrebno najprije definirati sporazum između BiH i Hrvatske, što je preduvjet za daljnji postupak projektiranja i same rekonstrukcije.

Kada je u pitanju izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd, Vlada Brčko distrikta će do 15. decembra odrediti trasu buduće autoceste, nakon čega će biti pokrenut postupak parcelacije, eksproprijacije te projektiranja i izgradnje autoceste koja prolazi kroz Brčko distrikt u dužini od 30 km.

Zamjenik visokog predstavnika Scanlan je izrazio spremnost da maksimalno pomogne u realizaciji ovih projekata, informirajući ministra Mitrovića o projektima koji su trenutno u fazi pripreme, poput uređenja korita rijeke Save za uspostavljanje plovidbe i stavljanja u funkciju Luke Brčko, čemu prethodi i postupak deminiranja.