Mitrović i Mihajlović dogovorili intenziviranje saradnje

0

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravio je danas u službenom posjetu Ministarstvu građevinarstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije, gdje se sastao s potpredsjednicom Vlade Republike Srbije i ministricom građevinarstva, prometa i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Tokom otvorenog i prijateljskog sastanka razgovaralo se o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata u oblasti cestovnog i željezničkog prometa, kao i o rekonstrukciji mostova između dviju zemalja, s posebnim osvrtom na izgradnju graničnog prijelaza i stavljanja u punu funkciju mosta između Bratunca i Ljubovije.

Posebna pozornost u razgovoru bila je posvećena izgradnji autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd. Ministrica Mihajlović naglasila je da izgradnja dionice te ceste od Sremske Rače do Kuzmina teče planiranom dinamikom te najavila da bi izgradnja drugog prstena, dionice od Požege do graničnog prijelaza Kotroman, mogla započeti 2021. godine.

Ističući da je Vlada Srbije prva vlada izvan BiH koju je posjetio, ministar Mitrović izrazio je posebnu zahvalnost Republici Srbiji koja je prihvatila financirati izgradnju mosta preko Save na autocesti Beograd – Sarajevo. Ministar Mitrović zahvalio se i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na značajnoj pomoći Republici Srpskoj, čime se, kako je rekao, pomaže i cijeloj BiH.

Najavljeno je da bi granični prijelaz na mostu Bratunac – Ljubovija trebao biti završen do kraja ove ili početkom iduće godine. Razgovaralo se i o rekonstrukciji mostova između dviju zemalja, kao i o budućim aktivnostima u vezi s tim projektima. 

Izražen je zajednički interes za rekonstrukciju i izgradnju željezničke pruge između Beograda i Sarajeva, što je ocijenjeno kao veoma značajan projekt za bolju gospodarsku povezanost Srbije i BiH, kao i cijele regije.

Dogovoreno je intenziviranje suradnje, kao i formiranje zajedničkog operativnog tima za praćenje i ubrzavanje realizacije svih započetih infrastrukturnih projekata.