Mišustin: Ruski BDP premašio pretkrizni nivo

0

BDP Ruske Federacije je prema pokazateljima za drugo ovogodišnje tromjesečje premašio nivo prije korona krize, a poboljšala se i situacija na tržištu rada, izjavio je u četvrtak ruski premijer Mihail Mišustin u videoporuci učesnicima samita ASEM-a (Forum Azija-Evropa).

“Prema rezultatima drugog tromjesečja ove godine, bruto domaći proizvod Rusije u potpunosti se oporavio i premašio nivo prije krize. Situacija na tržištu rada se poboljšala. Postoji pozitivan trend ulaganja”, rekao je Mišustin.

Prema njegovim riječima, prioritet vlada zemalja ASEM-a trebalo bi biti osiguranje održivog oporavka nakon krize.

“Rusija je spremna najaktivnije učestvovati u tome. Štaviše, uspješno se rješavaju mnogi zadaci za unapređenje ekonomije i socijalne sfere”, dodao je.

ASEM je uspostavljen 1996. godine kao forum za dijalog i saradnju Evrope i Azije, a usmjeren je na jačanje odnosa tih dvaju kontinenata. Okuplja 53 partnera, među ostalim Evropsku uniju i njene članice, Norvešku i Švicarsku te 21 azijsku zemlju.

Sastanak na vrhu ASEM-a organizira se svake dvije godine s ciljem utvrđivanja prioritetâ toga partnerstva. Ti sastanci na vrhu održavaju se naizmjenično u Aziji i Evropi. Svake godine 1. marta obilježava se Dan ASEM-a s ciljem promocije povezanosti i partnerstva između Azije i Evrope.