Ministar Hrnjić: Poljoprivrednici imaju puno pravo tražiti da se Strategija usvoji, Dom naroda neka hitno reaguje

0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je saopćilo da odbacuje tvrdnje pojedinih predstavnika poljoprivrednih proizvođača u kojima navode kako resorni federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i premijer Federacije BiH ne žele potpisati isplatu novčanih podrški za ostvarene proizvodnje u 2024. godini.

– S obzirom na najave protesta poljoprivrednika, želim istaći da Federalno ministarstvo poljoprivrede sa punim poštovanjem pristupa svim izazovima i potrebama naših poljoprivrednika. Razumijemo važnost njihovih zahtjeva i stojimo otvoreni za dijalog kako bismo zajedno pronašli rješenja koja će poboljšati njihove uslove poslovanja. Na tom putu, sasvim je sigurno da odgovornost treba tražiti i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kojem se nudi prilika da u što hitnijem roku, odnosno na prvoj narednoj sjednici usvoji Strategiju i time omogući isplatu novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima – kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

U saopćenju Ministarstva se navodi da, nakon što je Vlada Federacije BiH 10. juna 2024. godine primila obavijest da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije donio odluku o usvajanju Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH 2021-2027., Vlada je ponovno ovu Strategiju 11. juna 2024. godine uputila Domu naroda na razmatranje i usvajanje. Naglašavaju da je zbog iznimne važnosti ovog dokumenta za daljnje provođenje poljoprivredne politike zatraženo da se Prijedlog Strategije stavi na dnevni red prve naredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

– Kao resorni federalni ministar, ali i kao čovjek koji cijeni ljude koji privređuju u sektoru poljoprivrede, pozivam delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH da što prije usvoje Strategiju poljoprivrede. Svaki dan razgovaram s nekim od poljoprivrednika. Za njih Strategija nije političko već egzistencijalno pitanje i nadam se da će delegati to shvatiti i tako omogućiti isplatu novčanih podrški – rekao je ministar Hrnjić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.