Ministar Helez posjetio tvornice Zrak Sarajevo i TRZ Hadžići

0

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, sa saradnicima, posjetio je 15. februara 2024. godine tvornice namjenske industrije „Zrak“ Sarajevo i Tehnički remontni zavod „Hadžići“, s ciljem upoznavanja trenutnog stanja, kako bi mogao pružiti potrebnu podršku u daljem radu.

Prilikom posjete tvornici „Zrak“, ministra Heleza je ugostio stečajni upravnik tvornice Mesud Bogilović, sa saradnicima. Domaćin je upoznao Heleza sa trenutnim stanjem u oblasti proizvodnje, uslovima rada i izazovima sa kojima se firma susreće. Istakao je da je u ovom trenutku najpotrebnija modernizacija proizvodnje kako bi bili konkurentni, jer Zrak ima perspektivu.

Prilikom obilaska proizvodnih pogona, ministar Helez je imao priliku razgovarati sa radnicima čija je primarna djelatnost razvoj i proizvodnja uređaja iz oblasti precizne mehanike, elektromehanike, optike, optoelektronike i elektronike, te se upoznati sa njihovim potrebama.

– Kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, lično ću se angažovati na spašavanju tvornice namjenske industrije „Zrak“. Iznaći ćemo način da se osiguraju neophodni uslovi za rad i povećanje broja zaposlenih – naglasio je ministar Helez. Gospodin Bogilović je naglasio potrebu za modernizacijom proizvodnih pogona, kako bi bili još konkurentniji na tržištu.

Istoga dana, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez posjetio je i TRZ Hadžići Sarajevo. Domaćin ove posjete Helezu bio je direktor ove firme Ismo Hebibović sa saradnicima. U toku posjete izvršen je obilazak proizvodnih pogona. Također, ministar Helez je iskoristio priliku i razgovarao sa radnicima ove tvornice, čija je djelatnost proizvodnja zaštitne deminerske opreme, proizvodnja naoružanja, remont oklopnih vozila, kao i remont naoružanja.

U razgovoru sa direktorom i zaposlenima u firmi TRZ Hadžići, konstatovano je da je vidan napredak u radu, a ministar Helez je obećao punu podršku za daljnji nastavak i unapređenje proizvodnih kapaciteta ove firme.

– Ponosan sam na ovo što sam danas vidio u obje firme. Namjenska industrija Bosne i Hercegovine prednjači u regiji, te nam služi svima na ponos. Iz tog razloga dodatno ću se angažovati na osiguranju još boljih uslova za razvoj namjenske industrije, kako u ovim firmama, tako i u ostalim u BiH – poručio je ministar Helez na kraju posjete.