Ministar finansija: Njemačka se može suprotstaviti potencijalnoj ekonomskoj krizi

0

Njemačka se može suprotstaviti potencijalnoj ekonomskoj krizi kroz ubrizgavanje „više milijardi eura“ u privredu, izjavio je u utorak njemački ministar finansija Olaf Šolc.

Time je, kako ocjenjuje Rojters, Šolc nagovijestio da je spreman za veliki paket podsticaja ako domaća ekonomija uđe u recesiju.

Zahvaljujući solidnom budžetskom planiranju i politici neuizimanja novog duga, zvanični Berlin je, prema riječima Šolca, postavio temelje za preduzimanje dodatnih akcija u slučaju udara krize.

„Zato što će tada biti vrlo važno za nas, kao najveću ekonomiju u srcu Evropske unije, da li smo u stanju da se suprotstavimo negativnom ekonomskom trendu“, izjavio je Šolc u raspravi o budžetu u donjem domu njemačkog parlamenta, Bundestagu.

„I sa mog gledišta, sa čvrstim finansijskim osnovama koje imamo danas, u stanju smo da se suprotstavimo ekonomskoj krizi sa više milijardi evura, ako zaista dođe do izbijanja jedne takve krize u Njemačkoj i Evropi“, rekao je Šolc, prenijela je agencija Tanjug.

Njemačka privreda je u drugom kvartalu uknjižila pad od 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal i od tada su neki slabi ekonomski podaci podstakli zabrinutost da bi njena ekonomija mogla da „sklizne“ u recesiju u periodu jul-septembar.