Ministar finansija Grčke: Ekonomija pada za 5 do 10 posto

0

Grčka ekonomija, pogođena koronavirusom, smanjiće se ove godine za 5 do 10 posto, kazao je u subotu ministar finansija ove zemlje.

“Čini se da nas čeka pad između 5 i 10 procentnih poena”, kazao je Christos Staikouras za TV stanicu Open, prenosi Reuters.

On je dodao kako se ove prognoze stalno mijenjaju, u zavisnosti od uticaja mjera uvedenih da se spriječi širenje virusa i od toga kako će one biti ukinute.

Zemlja koja je svoja tri međunarodna duga otplatila 2018. godine, bila je na stazama oporavka nakon 10-ogodišnje dužničke krize usljed koje je ekonomija smanjena za 25 posto.

Ekonomija ove zemlje porasla je prošle godine za 1.9 posto, zahvaljujući procvatu turizma, za kojeg se i ove godine očekuje da da veliki doprinos.

Ublažavanje mjera

Međunarodni monetarni fond objavio je da će grčka ekonomija pasti za 10 posto ove godine, te da će nezaposlenost porasti na 22.3% sa januarskih 16.4%. 

Grčka je mjere restrikcije produžila do 4. maja a nakon tog datuma očekuje se da ih počne postepeno ublažavati.

U ovoj zemlji je do petka poslijepodne zabilježeno 2.490 slučajeva zaraze koronavirusom i 130 smrtnih slučajeva, što su u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije dosta niske brojke.

B. Šutvić