Mineco otvara još jedan rudnik u Srbiji

0

Britanska kompanija Mineco nastavlja da investira u rudarstvo u Srbiji otvaranjem još jednog rudnika olova i cinka u Raškoj oblasti, saopšteno je iz kompanije.

Riječ je o obnavljanju proizvodnje koncentrata rude obojenih metala, koju je nekada obavljao rudnik Suva ruda u Raškoj.

Direktor Mineca Bojan Popović kaže da je nekadašnji rudnik, koji je za vrijeme prethodnog vlasnika bio zatvoren i zapušten, nekada zapošljavao između 250 i 350 ljudi iz Raške oblasti i predstavljao značajan faktor za ekonomski razvoj ove sredine.

Mineco trenutno, samostalno ili sa partnerima, posjeduje tri aktivna rudnika obojenih metala u Srbiji.

Direktor Mineca rekao je da je namjera kompanije da sa svojim partnerima u narednih nekoliko godina, obimnim ulaganjima, izgradi neophodnu infrastrukturu na otkupljenim parcelama, kao i pogone za preradu rude u koncentrate koje izvoze krajnjim kupcima širom svijeta.

“Prvi naredni koraci su vezani za dobijanje istražnog prava na našem zemljištu, i što prije to pitanje riješimo, brže ćemo doći u situaciju da ulaganjima doprinesemo privrednom rastu Raške, obnavljanjem proizvodnje koncentrata rude obojenih metala koju je nekada obavljao rudnik Suva ruda”, precizirao je Popović.

Mineco sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih većina radi u regionu Zapadnog Balkana.

MIneco Rudnik Olovo

Mineco grupa aktivna je i u BiH. Podsjetimo, Mineco je prije dvije godine u Olovu zvanično otvorio Rudnik olova, prvi rudnik metala nakon 30 godina u Bosni i Hercegovini i jedini sa podzemnom eksploatacijom metala.