Milionerka iz čuvene kompanije svoje bogatstvo ostavila rodnom gradu

0

Priobalni grad u Velikoj Britaniji Fleetwood primio je donaciju od 41 milion funti od Doreen Lofthouse, poslovne žene koja je doprinijela uspjehu bombona protiv kašlja Fisherman’s friend.

Lofthouse, koja je umrla u martu u 91. godini, ostavila je svoje bogatstvo dobrotvornoj organizaciji koja ima za cilj razvoj njenog rodnog grada. Ukupno 41,4 miliona funti ostavljeno je Lofthouse fondaciji koju su 1994. godine osnovali Doreen Lofthouse i njena porodica kako bi revitalizirali grad, piše BBC.

Od 1990-ih, dali su milione funti za projekte zajednice u Lancashireu a Doreen Lofthouse bila je poznata kao “majka Fleetwooda”. Ostala je upamćena po svojim brojnim humanitarnim aktivnostima u zajednici tokom godina za koje je i nagrađena a od njene smrti stanovnici su tražili da se izgradi trajni spomenik u njenu čast.

Prijatelj ribara

Čuvene pastile izvorno je napravio farmaceut iz Fleetwooda James Lofthouse 1865. godine nakon što su tri ribara s bolnim grlom pokušala, ali nisu uspjela da mu ispričaju o svom ulovu tog dana.

Kako kompanija navodi u opisu svog nastanka na svojoj internet stranici, on je prvo napravio tekućinu od mentola i eukaliptusa koja je ribarima pomagala da ublaže probleme uzrokovane dugotrajnom izloženosti hladnoći i olujama. No budući da nošenje tekućine u staklenim bocama na nemirna mora nije bilo jednostavno, James je stvorio bombon od te iste tekućine.

Tek 1967. porodica je bombone počela prodavati po radnjama u okolnim gradovima iz svojeg kombija a 1974. bomboni su se prvi put počeli izvoziti izvan Engleske.

Porodičnu firmu otada je vodilo pet generacija a danas proizvodi oko 5 milijardi pastila godišnje.

Trenutni tipični izgled bombona baziran je na dugmadima haljine koju je nosila Doreen Lofthouse, koja se udala za jednog od potomaka Jamesa Lofthousea.

“Nevjerovatan iznos novca”

Gradsko vijeće opisalo je ovu donaciju kao “nevjerojatnu” a potpredsjednica gradskog vijeća Fleetwooda Mary Stirzaker rekla je za BBC North West Tonight da je gospođa Lofthouse bila “nevjerovatna žena” i “preplavljena velikodušnošću”.

“To je nevjerovatna količina novca. Nadamo se da će fondacija raditi zajedno s nama na identifikaciji projekata koji će gradu koristiti u godinama koje dolaze. Moramo zadržati Fleetwood na mapi. Nadam se da će ovo dovesti više posjetitelja u naš grad”, rekla je Stirzaker.

D. Hadžić