Milion KM za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH

0

Pet općina i dva grada iz Federacije Bosne i Hercegovine dobili su milion KM za razvoj poduzetničke infrastrukture, a najavili su da će sredstva biti utrošena za otvaranje 17 novih preduzeća i zapošljavanje 202 osobe.

Novac, kao i ranijih godina, izdvojili su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u okviru Projekta ”Grant shema – Unapređenje poduzetničkih zona”.

Ugovore za realizaciju ovog projekta potpisao je danas u Sarajevu resorni ministar Amir Zukić s načelnicima i gradonačelnicima Livna, Ilijaša, Gruda, Maglaja, Mostara, Gradačca i Kalesije.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni premijer Fadil Novalić koji je kazao da Vlada nastoji da olakša poslovanje privrednicima koji otvaraju nova radna mjesta.

– U tome imamo i veliku pomoć lokalnih zajednica, gradova i općina, gdje povećanje broja zaposlenih znači da ljudi žive dostojanstveno od svog rada – istakao je Novalić.

Naglasio je da je i ovaj projekt pokazatelj da je zapošljavanje glavni cilj Vlade FBiH.

Podsjetio je da je prema posljednjim podacima, od 29. juna, u FBiH 31.650 novozaposlenih.

– Ova vlada će nastaviti u tom pravcu – poručio je Novalić te istakao važnost malih i srednjih preduzeća.

Ministar Zukić je kazao da su sredstva iz grant sheme odobrena za izgradnju nove i unapređenje postojeće infrastrukture u okviru poduzetničkih zona u FBiH kao preduvjeta za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini u FBiH.

Osnovni ciljevi su izgradnja komunalne infrastrukture unutar poduzetničkih zona i unapređenje usluga za razvoj poduzetničkih zona.

– Na javni poziv je apliciralo 39 općina i gradova, a prvih sedam je, zbog najvišeg stepena organiziranosti, dobilo sredstva od 75.000 do 150.000 KM – rekao je Zukić.

Općine i gradovi potpisnici ugovora učestvovat će s 25 posto od ukupne vrijednosti projekta.

Fena