Milijarderi sve više ulažu u nekretnine da bi izbjegli plaćanje poreza

0

Globalni minimalni porez na imovinu milijardera od dva posto donio bi 250 milijardi dolara godišnje, navodi se u izvještaju istraživačke grupe za nadgledanje poreza Evropske unije (EU Tax Observatory) pri Pariskoj visokoj školi ekonomije.

Milijarderi trenutno plaćaju srazmjerno daleko manji lični porez od drugih poreskih obveznika sa skromnijim sredstvima, jer mogu da prenesu svoje bogatstvo u lažne kompanije i tako izbjegnu porez na dohodak, navodi se u Izvještaju o utaji poreza za 2024. godinu.

– Prema našem mišljenju, ovo je teško opravdati. Ova situacija je prijetnja za održivost poreskih sistema i društvenu prihvatljivost oporezivanja – rekao je novinarima direktor istraživačke grupe Gabrijel Zikman, prenosi CNN.

Koordinisani međunarodni pritisak na oporezivanje milijardera bi mogao da potraje godinama. On za sada ne postoji, ali koalicija zemalja koje imaju volju da sprovedu oporezivanje bi mogla da bude predvodnik novog trenda, smatra Zikman.

Da bi izbjegli porez, bogati sve više ulažu svoje bogatstvo u nekretnine umjesto na ofšor račune, a istovremeno se trude da iskoriste rupe u zakonu o minimalnom iznosu poreza na dobit kompanija od 15 posto, zaključuje se u izvještaju, prenosi Tanjug.