Milijarderi koji su završili u zatvoru

0

Brojni milijarderi širom svijeta završili su iza rešetaka. Neki od njih su bili politički zatvorenici, neki trgovci drogom, a neki seksualni prestupnici. Mnogi su uhvaćeni u finansijskim prevarama, pranju novca ili pri pokušaju podmićivanja.

BiznisInfo donosi listu magazine Forbes na kojoj su neki od sadašnjih ili bivših milijardera koji su služili ili služe zatvorske kazne. Među njima se nalazi suvlasnik i direktor Samsunga, potom meksički narko-boss El Chapo, te nekada najbogatiji rus Mikhail Khodorkovsky.

# Allen Stanford

 • 10 godina iza rešetaka, služi kaznu od 110 godina
 • Bio na listi milijardera do 2009.

Stanford je 2009. optužen da je upravljao ponzi shemom u iznosu od 7 milijardi dolara kroz Stanford International Bank u Antigvi, čiji je državljanin. On stoji iza druge najveće ponzi scheme nakon Bernija Madoffa.

Stanford je 2012. godine osuđen na 110 godina iza rešetaka zbog prevare, opstrukcije istrage i zavjere s namjerom pranja novca.

Njemu je naređeno da plati 5,9 milijardi dolara, od čega je dio novca namijenjen žrtvama njegovih prevara.

# Mikhail Khodorkovsky i Platon Lebedev

 • Proveli deset godina u zatvoru
 • Khodorkovsky bio na listi milijardera do 2006, Lebedev do 2005.

Nekad najbogatiji čovjek u Rusiji sa 15 milijardi dolara, i 16. najbogatija osoba na svijetu, Khodorkovsky je 2004. postao najpoznatiji zatvorenik u svojoj zemlji. Zajedno s poslovnim partnerom Platonom Lebedevim uhapšen je zbog utaje poreza 2003. godine.

On je izgubio svoju gasnu kompaniju Yukos i dobio je 13-godišnju zatvorsku kaznu u kontroverznom suđenju. Khodorkovsky kaže da je suđenjem manipulisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Mikhail Khodorkovsky i Platon Lebedev

Kao dio kazne, Khodorkovsky je poslan u radni logor na jugoistoku Rusije, gdje je napisao trodijelni esej o političkoj i društvenoj odgovornosti pod nazivom Lijevi zaokret.

Partneri su trebali biti pušteni 2011. godine, ali su ponovno osuđeni zbog pronevjere i pranja novca, što je dodalo još šest godina kazne.

Tek 19. decembra 2013. Khodorkovsky je pušten iz zatvora kada ga je pomilovao Putin, zbog zdravstvenog stanja njegove majke. Lebedev je pušten mjesec kasnije.

# Thomas Kwok

 • U zatvoru bio 3 godine
 • Trenutna vrijednost imovine 2,1 milijarde dolara

Bivši kopredsjedavajući Sun Hung Kai Properties, hongkonške firme za ulaganje u nekretnine čija je tržišna vijednost 43 milijarde dolara, osuđen je na pet godina zatvora 2014. i naloženo mu je plaćanje novčane kazne u iznosu od 500.000 dolara zbog davanja mita od 8,5 miliona dolara bivšem sekretaru Hong Konga.

Kwok je negirao umiješanost. Njegov brat i bivši kopredsjedavajući firme Raymond Kwok oslobođen je svih optužbi. U martu 2019. godine, Thomas Kwok je pušten nakon što je izdržao nešto više od tri godine kazne.

# Joaquín Guzmán El Chapo

 • U zatvoru već dvije godine, služi doživotnu kaznu
 • Na listi milijardera bio do 2013.

Najpoznatiji na ovoj listi vjerovatno je kriminalac poznat kao EL Chapo. Dugogodišnji vođa meksičkog kartela Sinaola, Guzman je dva puta bježao iz meksičkog zatvora ali je uhvaćen i isporučen u SAD 2017. godine.

El Chapo bio na Forbesovoj listi milijardera

Osuđen je 2019. godine po deset tačaka optužnice za trgovinu narkoticima i pranje novca, i sada služi doživotnu kaznu plus 30 godina. Također mu je naređeno da plati 12,6 milijardi dolara nadoknade štete.

Kartel je uvezao hiljade tona kokaina u SAD i kontrolisao je 60 posto meksičke trgovine drogom.

# Michael Milken

 • U zatvoru proveo 2 godine
 • Trenutna vrijednost imovine 3,7 milijardi dolara

Milken je pokrenuo strategiju obveznica s visokim prinosima za korporacijska spajanja i preuzimanja, tokom rada u investicijskoj banci Drexel Burnham Lambert 1970-ih i 80-ih.

Godine 1986. osumnjičen je za insajdersko trgovanje i manipulisanje dionicama, što je dovelo do istrage koju je vodio bivši američki glavni tužilac Rudy Giuliani.

Milken je 1990. priznao krivicu po šest tačaka koje se tiču kršenja propisa u vezi s vrijednosnim papirima i porezima, a naloženo mu je plaćanje kazne u iznosu od 600 miliona dolara. Pristao je sarađivati ​​s dužnosnicima u nastavku istrage.

Odslužio je dvije godine zatvora, a doživotno mu je zabranjen rad u industriji vrijednosnih papira.

Godine 1993., ubrzo nakon što mu je dijagnostificiran rak prostate, pokrenuo je Fondaciju protiv raka prostate, a i dalje je član njenog odbora. On je 1998. platio 47 miliona dolara da podmiri tužbu Komisije za vrijednosne papire, koja je tvrdila da krši uslove zabrane.

Sada Milken predsjedava think-tank organizacijom Milken Institute, koja organizuje godišnju Milken Global konferenciju u Los Anđelesu, a koju zovu Davos na zapadnoj obali.

# Jay Y. Lee  

 • U zatvoru proveo 11 mjeseci
 • Trenutno bogatstvo 7 milijardi dolara

U 2017. godini, Lee, potpredsjednik Samsung Electronics, osuđen je u Južnoj Koreji zbog optužbi za primanje mita. Ovaj predmet bio je vezan za smjenu i kasniju zatvorsku kaznu tadašnjoj predsjednici države Park Geun-hye i njenoj prijateljici, Choi Soon-sil.

Jay Y. Lee

Lee je navodno potkupio Choi s 38 miliona dolara u pokušaju da odobri spajanje Samsung C&T i Cheil Industries. Dogovor bi rezultirao velikom isplatom za porodicu Lee. Lee je negirao da je učinio bilo šta nezakonito.

Pušten je nakon žalbe u februaru 2018., nakon što je izdržao 11 mjeseci zatvora. On se suočava s novim suđenjem koje bi ga moglo vratiti u zatvor zbog davanja mita, uključujući poklanjanje konja vrijednog 2,8 miliona dolara za Choinu kćerku.

# Alfred Taubman

 • U zatvoru proveo 9 mjeseci
 • U trenutku smrti imao 3,1 milijardu dolara

Bivši predsjednik aukcijske kuće Sotheby's optužen je 2001. godine zajedno s Anthonyjem Tennantom, predsjedavajućim aukcijske kuće Christie’s, za zavjeru s ciljem utvrđivanja stope aukcijske provizije koja se naplaćuje američkim prodavačima.

Oni su time prekršili zakone o zaštiti konkurencije,  a od 1993. do 1999. naplatili su najmanje 400 miliona dolara provizija.

Taubman je energično negirao optužbe protiv njega, ali osuđen je na godinu i dan zatvora. Tennant nije mogao biti izručen iz Londona i nikad mu nije suđeno.

Taubman, koji je postao milijarder gradeći trgovačke centre u predgrađima američkih gradova, odslužio je devet mjeseci zatvora. Oslobođen je u maju 2003.

– Izgubio sam komad svog života, svoje dobro ime i 12 kilograma – napisao je u svojima memoarima. Umro je 2015. godine.

# S. Curtis Johnson

 • U zatvoru proveo 3 mjeseca
 • Trenutno bogatstvo 4 milijarde dolara

Johnson je pra-pra-unuk Samuela Curtisa Johnsona, utemeljitelja gigantske kompanije za proizvodnju sredstava za čišćenje vrijedne više milijardi dolara – SC Johnson.

On je 2011. godine optužen za ponovljeni seksualni napad na svoju pastorku-tinejdžerku, zbog čega je mogao biti zatvoren na 40 godina.

No, djevojka je odbila dati medicinski karton i nakon trogodišnje parnice Johnson je sklopio sporazum o priznanju krivice.

Priznao je krivicu za seksualni napad četvrtog stepena i nedolično ponašanje, u zamjenu za samo četiri mjeseca zatvora i kaznu od 6.000 dolara – odslužio je samo tri mjeseca.