MILIĆEVIĆ: ‘Banka Srpske’ remetilački faktor

0

Što se tiče FBiH, mi smo još prošle godine bili spremni za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Republika Srpska je u zakašnjenju, ali ja se nadam da će još u prvoj polovici ove godine problemi biti otklonjeni i da ćemo onda ući u ozbiljne pregovore sa MMF-om, kazala je ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Dodala je da novi aranžman sa MMF-om nije nešto što ovisi samo o FBiH, već je „to aktivnost koja mora krenuti s nivoa države, a entiteti imaju uvjete i preduvjete“.

– „Banka Srpske“ jeste u problemima i ona jeste remetilački faktor na finansijskom tržištu RS i iz tih razloga MMF je tražio da se riješi to pitanje. RS još nije odlučila na koji će način biti riješen problem te banke – pojasnila je Milićević.

Dodala je da na nivou Centralne banke (CB) BiH postoji koordinacijsko tijelo u kojem učestvuju entitetski i državni ministri finansija, guverner CBBiH i predstavnici agencija za bankarstvo entiteta.

– U okviru tog koordinacijskog tijela imali smo jednu analizu o stanju u finansijskom sektoru RS i tada je sve ukazivalo na to da nije toliko alarmantno stanje, da je sve pod kontrolom. Međutim, poslije toga desili su se određeni problemi s „Pavlović bankom“, „Bankom Srpske“ i drugim bankama u RS – kazala je Milićević.

Dodala je da su ti problemi u RS nešto što je u ovom trenutku vrlo teška zadaća za RS i da je to remetilački faktor na finansijskom tržištu.

– Misija MMF-a tražila je dodatnu reviziju za sve banke koje su imale rast kredita od deset posto, jer je to nešto što nije uobičajeno u bankarskom sektoru i na šta treba obratiti pažnju i posebno pratiti. Znači, sve banke koje naglo rastu morale su na dodatnu reviziju – naglasila je Milićević.