Miješaju se karte na bankarskom tržištu BiH, stižu nam veliki igrači

0

Tri regionalne banke, koje su vlasnici 5 banka u BiH, spremaju se za prodaju ili privatizaciju, što bi se trebalo odigrati do kraja ove ili naredne godine. S obzirom da je riječ o velikim bankarskim grupacijama, može se pretpostaviti da će privući krupne međunarodne igrače, koji će na taj način doći i na tržište BiH, piše BinisInfo.

Nova ljubljanska banka

Slovenija ovih dana pokreće proces prodaje NLB banke koja je snažno prisutna u BiH sa dvije banke, i čak je lider, pa i rekorder u Republici Srpskoj.

Naime, NLB banka a.d. Banja Luka prošle godine je ostvarila najveću dobit od banaka u RS od 45,3 miliona KM. U NLB banci ističu da je njihova dobit u 2017. godini najveća koju je jedna banka ikada ostvarila u RS.

– Prošla godina bila je rekordna po dobiti, a na to je uticalo dobro dosadašnje poslovanje. Dobit od 45,3 miliona je najveća koju je neka banka do sada ostvarila u RS – kazao je ranije direktor NLB banke Radovan Bajić.

Osim toga, NLB banka Sarajevo također dobro kotira i u prvoj polovini ove godine bila je peta najveća banka u Federaciji BiH po dobiti.

Inače, Nova ljubljanska banka (NLB) i Slovenački državni holding (SDH), koji upravlja vlasničkim portfeljom države, objavili su nameru o prodaji većinskog paketa dionica te najveće slovenačke banke do kraja ove godine.

Namjera za prvu javnu ponudu (IPO) dionica NLB-a na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi odnosi se na najmanje 50 posto plus jedna dionica banke, a najviše na 75 posto minus jedna dionica.

U toj banci očekuju da bi prospekt za sprovođenje IPO-a mogao biti objavljen 26. oktobra na portalu Ljubljanske berze, što bi označilo i zvanični početak prodajnog postupka.

Addiko Bank

Prema nezvaničnim informacijama, ali objavljenim u relevantnim svjetskim medijima, privatna investicijska grupa Advent počinje pripreme za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) ili prodaju Addiko banke čije je sjedište u Beču, a koja ima snažno prisustvo na Balkanu, između ostalog i u BiH.

Ovu informaciju jučer je objavila britanska agencija Reuters.

Addiko, koji je nastao na nekadašnjoj Hypo banci, u BiH ima također dvije banke – Addiko a.d. Banja Luka i Addiko d.d. Sarajevo.

Obje ove banke prevazišle su probleme s kojima se suočavala Hypo banka u vezi s kreditima vezanim za švicarski franak, i sada posluju pozitivno i veoma uspješno. Primjera radi, Addiko bank Sarajevo u prvoj polovini ove godine imao je dobit od preko pet miliona maraka.

Komercijalna banka

Srbija je pokrenula privatizaciju državne Komercijalne banke, koja ima i svoju kćerku banku u BiH – Komercijalnu banku a.d. Banja Luka.

Ministarstvo finansija Srbije pozvalo je ove sedmice vodeće međunarodne firme da dostave Izjavu o zainteresovanosti za pružanje usluga finansijskog savjetnika za pripremu i sprovođenje plana prodaje akcija Komercijalne banke a.d. Beograd u vlasništvu Republike Srbije.

Komercijalna banka se sastoji od: Komcercijalne banke ad. Beograd, Komercijalne banke ad. Budva, Komercijalne banke ad. Banja Luka i KomBank Invest ad. Beograd.

Autor: BiznisInfo