Mihajlović: Žene u Srbiji manje zarađuju od muškaraca

0

Žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca, u odnosu na 16,3 odsto, koliki je evropski prosjek, izjavila je u subotu Zorana Mihajlović, podpredsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koordinacionog tijela za radnu ravnopravnost.

 „Nažalost, ne razlikujemo se od evropskog prosjeka, s obzirom da i žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca, u odnosu na 16,3 odsto koliki je evropski prosjek. To moramo da promijenimo“, rekla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je istakla da su razlozi zbog kojeg su žene manje plaćene višestruki i da je neophodno da se mijenjaju navike i patrijarhalni obrasci prisutni u svakom društvu.

„Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim poput IT znatno manje. Pored toga, žene su te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odustvo zarad brige o djeci. Kao što treba da ih ohrabrimo da uđu u svijet prirodnih i tehničkih zanimanja, isto tako treba da promovišemo ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece“, rekla je Mihajlović.

Dodala je i da žene dvostruko više rade i kod kuće i da na tom neplaćenom radu provedu 40 dana godišnje.

„U odnosu na muškarce koji na kućne poslove sedmično potroše 10 sati, žene nakon radnog vremena na poslu provedu još 22 sata u nedjelji obavljajući kućne obaveze. Uz platni jaz koji postoji, žene bi morale da rade 40 dana duže da bi dostigle zaradu koju imaju muškarci“, zaključila je Mihajlovićeva, navedeno je u saopštenju.