Microsoft ulaže 2,9 milijardi dolara za vještačku inteligenciju u Japanu

0

Američka korporacija Microsoft će u naredne dvije godine uložiti 2,9 milijardi dolara u razvoj infrastrukture klauda (cloud) i vještačke inteligencije (AI) u Japanu, izjavio je predsjednik Majkrosofta Bred Smit.

On je u intervjuu za japansku agenciju Nikkei naveo i da američka kompanija namjerava da otvori istraživačku laboratoriju u Tokiju, kao i da nauči tri miliona Japanaca da koriste alate vještačke inteligencije u naredne tri godine.

Za Microsoft će ovo biti najveća investicija u ekonomiju Japana od početka poslovanja u toj zemlji.

„Konkurentnost svakog djela japanske ekonomije će zavisiti od usvajanja vještačke inteligencije”, rekao je Smit, dodajući da je AI od suštinskog značaja za “održavanje rasta produktivnosti, čak i kada se zemlja suočava sa padom broja stanovnika”.

Kompanija za razvoj vještačke inteligencije Open AI će prema nedavnom pisanju Blumberga, prenosi Tanjug, u Tokiju uskoro otvoriti svoju treću kancelariju u inostranstvu.

Open AI prema tvrdnjama Blumberga želi da proširi svoje usluge na japanskom jeziku kako ne bi zaostala za lokalnim tehnološkim korporacijama kao što su Softbenk i NTT.

Pored toga, kompanija namjerava da sarađuje sa japanskom vladom na razvoju regulatornih standarda za oblast vještačke inteligencije.