Microsoft i Comtrade donirali elektronske učionice školama u HNK

0

Učenici četiri osnovne škole Hercegovačko-neretvanskog kantona od danas će imati priliku koristiti elektronske učionice i time usvajati znanja uz upotrebu modernih tehnologija.

Tri elektronske učionice, ukupne vrijednosti 45 hiljada maraka, na korištenje su dobile Osnovna škola “Vladimir Pavlović” Čapljina, Osnova škola Zalik u Mostaru te na zajedničko korištenje Prva osnovna škola Stolac i Osnovna škola Stolac.

Opremu za elektronske učionice donirale su kompanije Microsoft BiH i COMTRADE Distribution u sklopu projekta “Škola budućnosti” koji je do sada realizovan u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu a sa ciljem podizanja stepena odgojno-obrazovnog rada i poboljšanja rezultata rada učenika.

Na konferenciji za novinare u Mostaru ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović zahvalio je kompanijama na doniranoj opremi, izrazivši pri tome zadovoljstvo što je ministarstvo uključeno u ovaj perspektivni projekat.

– Drago nam je da će učenici našeg kantona biti uključeni u globalnu obrazovnu inicijativu modernizacije procesa usvajanja znanja, što će im pružiti kvalitetnu podlogu za daljnje obrazovanje – kazao je ministar.

omar-krivosija

Omar Krivošija, Microsoft BH

Direktor Microsofta BiH Omar Krivošija izjavio je kako se kroz projekt “Škola budućnosti” želi djeci pružiti prilika da kroz sistem obrazovanja već od ranih početaka nauče razvijati i poticati istraživački duh, prepoznati prednosti timskog rada i razvijati prezentacijske vještine, a sve uz podršku tehnologije. Dodao je kako je cilj Microsofta BiH da se projekt implementira i u ostalim gradovima BiH.

Direktor kompanije Comtrade Adnan Subašić izrazio je zadovoljstvo partnerskim odnosom s kompanijom Microsoft i projektom na kojem sarađuju već nekoliko godina.

adnan-subasic-comtrade

Adnan Subašić, Comtrade

– Naš je cilj da putem tehnologije najmlađima omogućimo kvalitetnu podlogu za obrazovanje, učinimo školske časove lako razumljivim, zanimljivim i interaktivnim, a nastavnicima putem tehnologije olakšamo određene procedure i damo prostora za kvalitetniji rad – kazao je Subašić.

Na konferenciji se novinarima obratio i predsjednik Vlade HNK Neveko Herceg koji je naglasio važnost projekta “Škola budućnosti” kazavši kako je ulaganje u obrazovanje najveća investicija.

Nakon obraćanja učesnika konferencije, upriličeno je i potpisivanje ugovora s predstavnicima škola koje su dobile opremu za elektronske učionice.

Save